Агенция „Пътна инфраструктура“ ще плати още 118 млн. лв. на чешката компания, която изгради тол системата в България.

Днес пътната агенция обяви, че пуска обществена поръчка, която обаче е без предварително обявление, т.е. тя се дава директно на един икономически оператор, тъй като се счита, че той единствено е в състояние да я изпълни. В случая е прието, чесамо „Капш трафик солюшънс“ ДЗЗД може да извърши „Проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка и надграждане с нови функционалности“ на електронната система, тъй като тя я е изграждала.

В решението, подписано от председателят на АПИ Георги Терзийски, се посочва, че „електронната система за пътни такси с функционалностите, каквато е изградена у нас, изисква постоянното поддържане в работоспособност, а за това е необходим непрекъснат денонощен мониторинг на всичките й параметри, реакция преди възникването на евентуален технически проблема и превантивното му разрешаване в максимално кратък срок“.

В момента тази поддръжка и мониторинг се прави от специално създаденото Националното тол управление, чийто бюджет и състав постоянно се увеличава.

Сега обаче Агенция „Пътна инфраструктура“ е преценила, че IT експертите на тол управлението ще продължат да осъществяват тази дейност, но ще бъдат подпомагани от външните IT експерти на „Капш“, което според АПИ е „втора застраховка“ за нормалната експлоатация на системата. Тя ще струва на бюджета 117.9 млн. лв. без ДДС за две години, като договорът е с възможност за удължаване с още 3 години.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × five =