Михаил Константинов
Михаил Константинов

Машините за гласуване крият риск от разпространение на коронавируса

Тази теза разви пред БНР проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване”.

По думите му няма как да се проведат предсрочни избори, защото все още няма машини.

Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме парламента и отиваме на избори. Избори не може да има, тъй като машини не може да има, а в закона пише, че се гласува само с машини, каза Константинов.

Дори добави, че ако изборите не са с машини, ще са незаконни

 

Трябва да се мисли. В България мисленето е в много голям дефицит, каза още проф. Константинов.

Някои от фирмите производителки на машини за гласуване са фалирали поради липса на търсене, а фирмите, с които са водени разговори, се нуждаят от време за такава огромна поръчка, като ситуацията се усложнява допълнително заради доставките на части от Китай, обясни Михаил Константинов.

Пандемията от коронавирус е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласуване в закона, е друга теза на математика.

Машините, предвидени в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или т.нар. тъч скрийн. Това означава всички хора, които гласуват с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е перфектно условие за заразяване на следващия избирател, смята проф. Константинов.

Защото „химикал човек може да си донесе от вкъщи“, но в една секция „карате 200 души да пипат един и същи екран“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви