Конски сили ви се губят през лятото
Конски сили ви се губят през лятото

Някои шофьори са наясно, че при топло време тяхната машина губи доста конски сили, които през зимата изведнъж се връщат под капака. На какво се дължи това? Експертите от WBS Motors се опитват да обяснят причините.

На пръв път поглед няма особена логика – времето е топло, пътищата са в по-добро състояние, а колата не върви, както очакваме. По-неопитните шофьори, както и тези, които не са добре запознати с техниката, започват да се притесняват, че има някаква повреда.

Всъщност това е напълно нормален феномен, който се обяснява от учебника по физика за седми клас. За работата на двигателя с вътрешно горене са нужни гориво (бензин например) и кислород от въздуха. Колкото повече гориво и кислород влизат в реакция помежду си в цилиндрите, с толкова по-голяма мощност разполага двигателят. Номерът в случая е, че при различна температура количеството въздух също е различно.

Спомняте си склонността на газовете да се разширяват с повишаване на температурата, нали? При 30 градуса по Целзий (през лятото) в един кубически метър влизат 1,16 кг атмосферен въздух. В същото време при минус 10 градуса в същия кубически метър се оказват 1,4 кг въздух, тоест с 20% повече. С други думи – колкото е по-топло, толкова въздухът е по-разреден. Съответно в жегите всеки работен цилиндър на мотора получава с 20% по-малко въздух.

Факт е, че всеки съвременен автомобил разполага с датчик за температурата на въздуха, данните от който влизат в блока за управление на двигателя. На свой ред той коригира подаваната горивна смес. Когато в цилиндрите попада по-малко кислород, количеството на впръсквания бензин може да се коригира само в една посока – намаляване.

Това съответно води до загуба на конски сили, т.е. на мощност, което се отнася най-вече за атмосферните двигатели.

При турбо-моторите зависимостта на мощността от температурата е по-слаба. Турбината осигурява допълнителен въздух за двигателя при всякакви температури на улицата. Мощността обаче може да падне и по други причини. Сред тях е използването на климатика, който също „отнема” няколко коня на мотора. Това най-вече се усеща при малките градски коли с автоматична скоростна кутия и двигател с мощност под 100 конски сили.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × 4 =