Арлекино и Марионета
Арлекино и Марионета

„Арлекино и Марионета“ през юни 2019 г. предложи на жителите и гостите на гр. Созопол разнообразна програма с участието на професионални български и чуждестранни театрални формации.

Изключителният зрителски интерес към фестивалните изяви е основание за второ издание на „Арлекино и Марионета“

От 7 до 10 август 2020 г. улиците на древния морски град отново ще се превърнат в сцена за различните театрални жанрове като куклен театър, пантомима, клоунада, буфонада, театър на предмета.

Почти всички изяви ще се проведат на открити сцени в Созопол. Фестивалната програма включва парадно шествие по улиците на Стария град, както и артистично творческо ателие.

Всички основни и съпътстващи събития са с ВХОД СВОБОДЕН,

предназначени за най-широк кръг зрители – деца и родители, туристи, любители на театъра, жители на града. Комедия дел арте, пантомимата, клоунадата, буфонадата, кукленият театър са създадени именно като „народни“ театрални жанрове, които забавляват масовата публика и са интересни за малки и големи.

Спектаклите се вписват по естествен начин в градската среда – калдъръмените улички, архитектурни паметници и антични крепости на Стария Созопол.

Постоянни сцени на фестивала ще бъдат:

Амфитеатърът в центъра на Стария град, дворът на Градската художествена галерия, дворът на Етнографския музей на Созопол, както и сцената на НЧ „Отец Паисий“.

В програмата на тазгодишното издание ще бъдат включени 11 български спектакъла на 8 професионални държавни и частни културни организации.

Планирали сме през следващата година културен обмен между театрални трупи от различни страни – не само от Европа, но и от целия свят, заявяват организаторите.

По думите на маестро Карло Бозо, международният фестивал за куклен и площаден театър „Арлекино и Марионета“ се вписва изключително хармонично в атмосферата на древния град. Благодарение на географското си местоположение, природни дадености и най-вече – богато историческо наследство, Созопол би могъл да продължи своята мисия на културно средище и би могъл да се превърне във „втори Авиньон“ – емблематичен летен център на театралното изкуство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви