30% скос в бюджетните заплати
30% скок в бюджетните заплати

Правителството ще прави нови харчове в опит да успокои нестихващото напрежение в цялата страна.

Кабинетът обяви намерение да увеличи с 30% от септември заплатите на служителите в общо 28 администрации –

социални и здравни работници, митничари, данъчни, автомобилни, туристически, строителни и екоинспектори, пазачи в затворите, както и работещи в агенциите по сортоизпитването, опазване на културното наследство, института по арбитраж и в други.

Решението за постановление на Министерския съвет е публикувано за двуседмично обсъждане на 31 юли и до 14 август се чакат становища по него.

Не се посочва колко ще струва това на държавния бюджет и колко души ще бъдат обхванати от обявената като социална мярка за отговор на епидемичната криза. Става ясно, че тя е обсъдена на Коалиционен съвет.

Мотивът е, че увеличението е за тези, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от коронавируса, включително за служителите на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица.

В мотивите за решението се посочва още, че повишението на заплатите ще засегне администрации, „в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, в дисонанс с обема на отговорностите им и прекия риск за здравето“. Според аргументите на правителството „това поражда липса на мотивация и значително текучество на човешкия ресурс на администрациите“.

Според последните официални данни на НСИ за март 2020 г. в централната изпълнителна власт са заети над 97 хил. души, като от началото на годината броят им нараства.

Това е поредното наливане на пари от страна на правителството в обявени за антикризисни мерки след даването на допълнителни 50 лв. на всеки пенсионер в следващите три месеца, допълнителни средства за лични асистенти, за здравеопазване и други сектори, които от година са недофинансирани, но и нереформирани.

Еднократна допълнителна сума от 50 лева към пенсиите за август 2020 г. ще получат около 2 121 000 пенсионери. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.

За изплащането на тези добавки правителството отпусна допълнителни 106 043 350 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2020 г.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви