От 1 август в сила влязоха нови правила на футболната игра, а в момента българските, а и всички съдии в света се запознават с тях. Измененията и допълненията не са много, но пък има доста интересни от тях. Главния инструктор към Съдийската комисия на БФС Радан Мирянов, разясни пред dsport някои от най-важните и любопитни изменения.

Игра с ръка

В новите документи има реално уточнение къде точно е границата между ръката и тялото. Казано е, че вдлъбнатината под рамото между рамото и бицепса е разделителната линия. Оттам надолу има ръка, а оттам нагоре не се счита за ръка. Основното и най-важният критерий за отсъждане на игра с ръка остава непроменен – дали ръката е в естествено положение и дали увеличава обема на тялото“, обяснява Радан Мирянов.

Друга подробност свързана с играта с ръка е, че ако нападател случайно играе с ръка и последва гол или очевидна възможност за гол се отсъжда наружение. Тоест всяка игра с ръка в атака, след която следва голова възможност е нарушение. „Ако едно невинно докосване в центъра на терена няма да има последствия. Играта продължава. Ако се случи в или около наказателното поле и говорим за една атака, която е поне перспективна, то задължително се отсъжда пряк свободен удар“, допълни още Мирянов.

Три жълти картона в един мач

Изменението на правилата дават такава възможност, но само за мачове, при които се стигне до изпълнение на дузпи след продължения. По новите правила всички получени до тогава картони и устни забележки отпадат и се рестартират. Така даден футболист може да получи на практика 3 жълти картона, като след третия ще получи и червен. Това може да стане при получаване на един в игровото време и още два по време на изпълнението на дузпите. Тъй като правилата влизат от 1 август тази възможност е реална още за мача за Суперкупата на България между Локомотив Пловдив и Лудогорец.

„В новите правила, ако се стигне до удари за изпълнение на краен победител в тях не важат никакви жълти картони плюс устните предупреждения. Анулират се и те отпадат. Правилника дава такава възможност. Ако например вратар е получил картон в редовното време той при ударите за определяне на краен победител, ако получи втори няма да бъде изгонен“, каза Мирянов.

Спиране на перспективна атака

От 1 август няма да бъде задължително показването на жълт картон на футболист, който спира обещаваща атака, но съдията е пуснал авантаж или позволил бързо изпълнение на прекия свободен удар. „Разбира се, ако има друг мотив за показване на картон – безразсъдно нарушение или брутален фал, то картон се показва“, уточни Мирянов.

Наказания за вратар, който пази дузпа

Една от основните промени е свързана с картоните, които вратарите получават, пазейки 11-метров наказателен удар. „Знаете, че при наказателен удар, ако вратар скъси дистанцията от 11 метра или по-просто казано излезе пред голлинията и спасеше удара то той трябваше да се повтори и вратарят задължително получаваше жълт картон. Сега първото негово такова нарушение не се санкционира“, заяви Радан Мирянов.

Други

– Състезател, който не спазва правилото за разстояние от 4 метра при съдийска топка, трябва да получи задължително жълт картон.
– Вратар може да получи жълт или червен картон за „неправомерно“ докосване на топката втори път след подновяване на играта, дори ако това докосване е с ръка.
– Ако при изпълнение на удар от вратата или свободен удар вратарят копне топката на негов съотборник и той му я върне с глава или гърди, при което вратарят хване топката, то тогава удара трябва да бъде повторен без да се налагат дисциплинарни санкции. Те се налагат, ако случаят се повтори многократно.

В същото време и през сезон 2020/21 отборите в родния футбол ще могат да извършват по пет смени в хода на всеки един мач.

Възможността за пет смени бе въведена във всички европейски първенства заради пандемията от коронавирус и принудителното спиране, след което отборите трябваше да рестартират официалните мачове без почти никаква подготовка и с много мачове в кратък период.

Поради факта, че и през следващия сезон тимовете няма да имат много време за подготовка, а двубоите ще са в сгъстен цикъл, от FIFA обявиха по-рано през месеца, че възможността за пет смени остава в сила като всяка отделна федерация ще трябва да прецени дали да се възползва.

БФС и Съдийската комисия са взели това решение, така че и през новата кампания треньорите ще могат на практика да подменят половината си полеви играчи в хода на двубоите. Запазва се и правилото, че тези пет смени могат да бъдат извършени при три спирания на играта.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви