Да останеш без книжка заради едни чистачки
ѝѝѝда останеш без книжка заради едни чистачки

Собственик на Tesla Model 3 катастрофира, докато се опитваше да регулира скоростта на работа на чистачките. И беше глобен с 200 евро, а шофьорската му книжка е отнета е за месец, съобщава Auto Motor und Sport. Поне шофьорът твърди това, а вие дали ще му повярвате си е ваше работа. Но поне съдът му е повярвал…

Инцидентът се е случил в германския град Карлсуе недалеч от границата с Франция. Шофьорът на Tesla Model 3 се прибирал към дома си късно вечерта, когато завалял силен дъжд. Мъжът се опитал да увеличи скоростта на чистачките, тъй като те не се справяли със силния поток от вода.

Това обаче се оказало доста трудна задача, тъй като става през менюто на големия тъч-скрийн в салона. В крайна сметка, водачът загубил управление над електромобила, излетял от пътя и се ударил в няколко дървета. Мъжът не е пострадал, за разлика от новата Tesla Model 3, която си купил само преди няколко месеца.

Пристигналите на място полицаи изпратили материалите за катастрофата в окръжния съд в Карлсруе, където срещу собственика на електромобила били повдигнати обвинения в невнимателно шофиране. Съдията преценил, че сензорният дисплей в салона на Model 3 е „електронно устройство“, а това означава, че то не може да се използва по време на движение по каквато и да е причина. Шофьорът е глобен и остава без книжка за месец, като решението на съда не подлежи на обжалване.

В нас буди учудване защо съдът е решил, че човекът няма право да пипа джаджи в собствения му хомологиран и сертифициран автомобил.

Не е ли било редно да се заведе дело срещу хомологиращия орган. И при достатъчно доказателства да се спре моделът. Не е напълно за пренебрегване възможността някой просто да е „ровил из нета“. И като е станала белята да е измислил това за чистачките…

Но, така или инач, сензорните екрани са едни от доказаните „убийци на пътя“. Затова просто внимавайте!

Снимка: Motor

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − 5 =