Скоростта директно ни бърка в джоба
Скоростта директно ни бърка в джоба

Превишаването на скоростта винаги означава допълнителни разходи за шофьора на автомобила. При това, невинаги става дума само за глоби, тъй като при увеличение на скоростта превозното средство харчи повече гориво. А това се обяснява с помощта на закони от физиката. Тъй като машината не само се бори с триенето на колела, но и с въздушното съпротивление.

Съществуващите научни формули отдавна са доказали тези твърдения. Според тях, съпротивлението се увеличава в квадратична зависимост спрямо скоростта. И ако автомобилът се движи с повече от 100 км/ч, то голяма част от изразходваното гориво се дължи именно на въздушното съпротивление.

Канадски експерти решиха да изчислят необходимото количество гориво, което отива буквално във „въздуха“, за компактен градски автомобил, семеен кросоувър и голям всъдеход. Оказва се, че при движение с 80 км/ч и трите автомобила губят около 25 к.с. от мощността на силовия си агрегат, като показателите им са почти еднакви.


Нещата се променят внушително с повишение на скоростта. При 110 км/ч първият автомобил губи 37 к.с., вторият – 40 к.с., а третият – 55 к.с. Ако водачът развие 140 к.с. (максимално разрешената скорост в повечето държави), то цифрите съответно са 55, 70 и 80 к.с.

С други думи, прибавяйки 30 – 40 км/ч към скоростта, разходът на гориво се повишава 1,5-2 пъти. Затова и експертите са категорично, че лимитът за превишаване на позволената скорост с 20 км/ч е не само оптимална от позиция на спазване на правилата за движение и безопасност, но и от гледна точка на икономия на гориво.

Снимки: CarExpert

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − nineteen =