Свастиката е символ на късмет и просперитет
Свастиката е символ на късмет и просперитет

Свастиката е един от най-старите и най-разпространените символи на планетата Земя. И ако мислите, че това е символ, който представлява злото и смъртта, то вие грешите.

За да се изясним накратко, свастиката символизира мир, благоденствие и е много положителен знак.

Смята се, че свастиката е универсален символ и се използва от множество култури и древни цивилизации. Думата „Свастика“ идва от санскрит и означава „това, което е добро“ или „всичко е наред“.

В индуизма, това е много свещен символ, дълбоко свързан с късмет и просперитет. Има много какво да научим за този древен символ, който се тълкува погрешно от първата половина на 20 в.

Свастиката съпътства цялата история на човека. Изображения върху амулети от 10000 пр.н.е. са открити в Украйна. В България двойни свастики (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) са открити върху множество керамични съдове, датирани от 6 000 г. пр.н.е.

Среща се в азиатски, европейски и индиански култури — понякога като геометричен мотив, понякога като религиозен символ.

И досега в Индия се рисува свастика навсякъде: на вратите на храмовете, във всяко жилище, върху тъканите, в които се завиват свещените текстове, върху погребалните покрови. Свастиката е един от най-древните и свещени символи на арийците.

Нанасянето на този знак има сходно значение с кръстния знак, който християните правят, например изпращайки някого на път. Така му пожелаят късмет и Божия закрила.

Защо символът на свастиката се разпространява по цялата планета е все още загадка, за която археолозите и историците нямат обяснение.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви