За
За "такса успех", са получавани драстични комисиони

Постъпили са сигнали за сериозна корупционна схема в Министерството на икономиката, при която от кандидатстващи за еврофинансиране е искана комисиона – т.нар. „такса успех„, понякога надхвърляща половината от стойността на проекта. Това съобщи в края на работната седмица новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който допреди седмица бе заместник на Емил Караниколов. В схемата са замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисиона между 40 и 60 процента от стойността на целия проект, каза Лъчезар Борисов. Сигнали за искана „такса успех“ са подали депутати от различни парламентарни групи. Такива са постъпили и от различни региони на страната. ДАНС вече проверява конкретен сигнал, съобщи министърът.

„За „такса успех“, която гарантира получаване на финансиране, са получавани драстични комисиони. Тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо“, каза министърът и допълни: „Наше желание е този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за „такса успех“, да бъде пресечен“. Най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева.

След среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, специален имейл, горещ телефон за сигнали, обяви министърът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten − seven =