ТЕЦ Варна
ТЕЦ Варна

България може да бъде осъдена да плати солени глоби заради цирка, който се разиграва у нас с осигуряването на т.нар. „студен резерв“. Това коментира пред Economic.bg председателят на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) Иван Хиновски.

„Нещата в България са просто абсурдни – не може Министерството на енергетиката да определя обема на студения резерв, КЕВР да му дава цена, а ЕСО да прави търг за него“, заяви Иван Хиновски и допълни: „Това е един чисто български абсурд в европейската електроенергетика.“

Според него не може 20 години от началото на новия век нещата да се решават по командно административния метод отпреди 40 години. „Това е недопустимо според европейските норми и аз мисля, че срещу България ще бъде заведена наказателна процедура и ще плаща солени глоби за това“, добави експертът. Той припомня, че страната ни вече беше осъдена и за нарушаване на конкуренцията на газовия пазар по делото, заведено от „Овергаз“.

Според председателя на БЕМФ България е „влязла в цикъл от нарушения“ през последните години именно по отношение на осигуряването на „студен резерв“ за електроенергетиката.

„Първо навремето направихме търг, на който не се яви никой, освен ТЕЦ „Варна“ – нещо, което явно е било предварително договорено“, продължава да обяснява Хиновски. „В такъв случай, според европейските правила, би трябвало да повторим търга, но вместо това ние директно сключваме договор с ТЕЦ „Варна”. Сега пък по чисто политически причини прекратяваме този договор преди изтичането му, подчертавам – без нито една обективна причина за това, и обявяваме, че ще дадем „студения резерв“ на друга централа, пак по политически причини, без търг – следователно правим три последователни нарушения на нормите“.

Според него в България много се спекулира с темата за „студения резерв“, тъй като част от него може и трябва да бъде покривана от внос на електроенергия от съседни страни.

„Ние можем да се договорим с Румъния, в случай на потребност, за покриване на моментния недостиг от електроенергия в рамките, да речем, на 200 МВт междусистемен обем“, посочи Иван Хиновски и обясни, че това е допустимо от правилата на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия ENTSO-E. „Нашите чиновници обаче не правят нищо, за да намерят най-оптималното за България решение на този въпрос“, заяви Хиновски. Според него като студент резерв в режим на първично регулиране може да се ползва и ПАВЕЦ „Чаира“, която със своите 864 МВт е най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви