Майките блокираха полицейски бус
Майките блокираха полицейски бус

Продължава напрежението между граждани и полиция на кръстовището пред Софийския университет в столицата заради отказа на властите да пропуснат бус на „Системата ни убива“ да се придвижи до Орлов мост.

Инцидентът възника след 22 часа в събота, когато микробус на организацията на майките на деца с увреждания „Системата ни убива“ се опита да се придвижи от бул. „Васил Левски“ към Орлов мост, където по това време се намираше шествието на протестиращите срещу правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Полицията препречи движението на микробуса като превозното средство беше обградено от плътен кордон полицаи.

Пред БНР една от майките заяви, че полицаите са обяснили, че движението в участъка е забранено заради палатковия лагер на протестиращите, намиращ се на няколкостотин метра от университета. Те са предложили на майките от „Системата ни убива“ коридор назад по бул. „Васил Левски“, но те не са се съгласили.

По-рано майките участваха в автопоход до дома на Бойко Борисов в Банкя, където настояха за оставката му. След завръщането си в София те се присъединиха към протестиращите за 24-и ден пред Министерския съвет, които ги посрещнаха с аплодисменти.

След като се разбра, че полицията не допуска микробуса да стигне Орлов мост, шествието на протестиращите се върна към кръстовището на Софийския университет и се опита на няколко пъти да с организира жива верига кордон, през който превозното средство да се придвижи, но полицията не допусна това да се случи.

Полицейският шеф е с телефона в ръка

Полицейски пратеници отидоха на Орлов мост, за да преговарят с хората. Множеството поиска извинение и оставка за полицейския началник Николов /на снимката горе/, който е наредил блокадата на буса на майките и е обиждал хората. Майките обявиха, че ще дадат брифинг на палатката.

Протестиращите са категорични, че вече не искат буса да бъде пуснат на „Орлов мост“. Те настояват полицейския началник Николов да бъде уволнен. „Нека да каже кой му даде тази заповед да блокира буса Той унижи майките. Провали едно мирно събитие от 15 минути. В момента то продължава 15 часа. Ние създадохме по-добра организация от тази на МВР. Три служби са ангажирани с протеста и между тях няма никакъв синхрон. Ние се оказахме най-голямата заплаха за държавата и за Борисов. Пет жени“, казаха на импровизираната пресконференция.

Микробусът остана цяла нощ на кръстовището, охраняван от полицията, а на сутринта пререканията с граждани се подновиха. Сутринта се стигна до спречкване между полицията и протестиращите заради това, че полицията искаше да премести един от патрулните си бусове, които бяха паркирани пред микробуса на майките, съобщава БНР. След краткия сблъсък полицията се оттегли в пешеходната зона пред Софийския университет. Протестиращите останаха на платното пред буса на полицията.

Към обед протестиращите освободиха блокирания от тях полицейски микробус, а полицаите свалиха охраната на автомобила на „Системата ни убива“. Пътят му към Орлов мост обаче продължава да е блокиран от други два полицейски микробуса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви