До момента цената на оградата надвишава 200 млн. лв.
До момента цената на оградата надвишава 200 млн. лв.

Министерски съвет одобри над 1.27 млн. лв. за поддръжка на оградата на границата с Турция. Това стана с Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г.

С Постановлението се одобряват допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет, политика в областта на осъществяването на държавните функции на територията на областите в България,

бюджетна програма „Осъществяване на държавната политика на областно ниво“ за 2020 г. в размер 1 257 800 лв. за извънгаранционно поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение и прилежащия път по българо-турската граница на територията на областите Бургас, Хасково и Ямбол.

През 2018 г., когато имаше проблеми на четири места с новата ограда, чрез промени в Закона за обществените поръчки се реши, че ремонтите и поддръжката на преградното съоръжение срещу нелегални мигранти, ще се извършват без обявяване на обществена поръчка. Извършителите ще определят областните управители чрез пряко договаряне с фирми. Поправката за това бе внесена от тогавашния председател на правна комисия Данаил Кирилов и бургаздлията Християн Митев от „Обединени патриоти“.

До момента цената на съоръжението и съпътстващата инфраструктура надвишава 200 млн. лв.

България трябва да се гордее с най-стабилната ограда в целия ЕС, която спокойно може да бъде наречена Великата българска стена. Това каза през юни 2017 г. вицепремиерът и министър по демографските въпроси Валери Симеонов на брифинг в Министерския съвет, помолен да коментира сигнала на Велизар Енчев до ВКП и започналата тогава проверка, , че изграждането на оградата се осъществява от фирми на Патриотичния фронт на многократно завишени цени.

„Няма такова нещо, заявявам го категорично. Аз даже не зная имената на фирмите, които работят и не е редно да ги зная“, категоричен бе вицето.

ДАНС и специализираната прокуратура извършиха проверка на оградата и по сигнал на червения тогава депутат Елена Йончева, но документите бяха засекретени.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + 14 =