100 евро струва поставянето на гипс, ако сме имали нещастието да счупим ръка или крак по време на почивката на море у нас.

Цените на различните операции пък се пазят в тайна. Те също се договарят на място. Според пациенти за отстраняване на апандисит например хирурзите вземат между 500 и 700 евро на чуждите туристи, пише „Монитор“.

От 40 до 50 евро за първичен преглед пък плащат чуждите туристи това лято в морските ни курорти. За българи цените са наполовина. Посещението при лекар не пада под 35 евро, ако пациентът е пристигнал от чужбина. Има и кабинети, в които таксата е закована на 50 евро. По традиция най-високи са докторските услуги в Слънчев бряг. Там и туристи, и лекари са в пъти по-малко този сезон, но цените не падат.

За разлика от предишни години това лято поликлиниките в курорта са празни и работят със силно намален брой специалисти. В една от частните болници са възприели практиката в един ден да имат ортопед, в друг коремен хирург, а на третия идва специалист по образна диагностика. Причината е, че когато няма туристи, съответно няма и пациенти.

От обичайните опашки пред медицинските кабинети няма и помен. „Такова скоростно медицинско обслужване никога не е имало. Предишни сезони пациентите чакаха с часове, сега се чака максимум 5-10 минути и то ако случайно някой друг пациент е дошъл на преглед точно в този час“, коментират туроператори.

Липсата на пациенти обаче не влияе изобщо върху ценоразписите. Първичният преглед струва 40-50 евро за чужденци и 20-25 евро за български туристи. Всяка отделна манипулация се таксува отгоре. Меренето на кръвно налягане струва 15 евро, а поставянето на венозна инжекция е оценено на 10 евро.

Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от болниците в курорта. Цените там са още по-фрапиращи и сериозно конкурират медицинските услуги на клиниките в Западна Европа. Ехографската диагностика струва между 30 и 45 евро, а за скенер се плаща поне двойно отгоре.

Всъщност в Слънчев бряг никъде няма официално обявен ценоразпис. Цените се съобщават лично на пациента и на място. Нерядко нашенските доктори са склонни и на отстъпки след дълъг пазарлък, но само ако крайната сума за лечение ги устройва. Пациентите могат да потърсят помощ и от частните кабинети, които също са пооредели. Преди такива имаше почти във всеки хотел. Сега обаче е наложена по-икономичната практика един лекар да сключва договор с няколко хотела.

Непроменени са и тарифите за частни линейки, които остават заковани на 90 евро за курс. Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата. Скандално високата цена е валидна само за чужденци и се калкулира от сбора на две такси по 45 евро – за линейката и първичния преглед. Ако се наложи и преглед от специалист, което е почти сигурно, сметката набъбва с още.

Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на летовника от странство минимум 150 евро, и то при условие, че не е викал линейка.

„Не си мислете, че ние сме някакви рекетьори. Това са нормални цени и туристите не плащат нищо на ръка, защото сумите се покриват от техните застрахователи срещу издадена фактура, в цял свят се работи така“, оправдават се медиците.

По друг начин обаче стои въпросът с българските туристи, които нямат здравни застраховки. Опцията да минат по „здравна каса“ е почти мисия невъзможна и сънародниците ни са принудени да плащат в кеш от джоба си, ако се поболеят на морето. За тях тарифите са точно наполовина по-евтини, но също непосилно високи.

За български пациент линейка и преглед излиза 85 лева. Заради скандалните цени на докторите нашенските туристи предпочитат такситата пред линейките и обикновено търсят помощ в спешния център в Бургас, където лечението се покрива от здравната каса.

В елитния курорт на север – Златни пясъци, ценоразписите за медицинско обслужване остават непроменени, като 40 лева е прегледът за българи.

Чуждите туристи обаче трябва да броят по 50 евро само за да получат рецепта за лекарство, а тя не се издава без преглед. Услугата на доктор близо до хотела струва поне стотачка, а ако се налага визита в стаята, се доплащат още 20 лв. отгоре. За сравнение в поликлиниките във Варна прегледът струва 30-40 лв.

В едни ДКЦ вадят кърлеж за 10 лв., в други – за 20 лв., а в курортите вземат двойно – по 40 лв. Доста по-скъпо в курортите струва и поставянето на инжекция. Мускулната е 20 лв., венозната – 30 лв., докато във Варна вземат съответно 8 лв. и 10 лв. Обработката на рани е още по-солена. Само превръзката излиза 40 лв., зашиването – 140 лв., а махането на конци – 50 лв. В града за трите манипулации се искат общо 80-100 лв.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви