САЩ ще направят всичко, за да защитят Европа от рисковете, които носи построяването на газопровода „Северен поток 2“. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео по време на изслушване в комисията по външна политика на американския Сенат, предаде „Свободна Европа“.

„Искаме Европа да има сигурни, стабилни и диверсифицирани възможности в енергийната сфера“, подчерта Помпео. Той посочи, че Държавният департамент и министерството на енергетиката на САЩ полагат решителни усилия, за да разполага Европа с настина надеждни източници за снабдяване с енергия, които да не може да бъдат спирани според желанието на Русия.

„Смятаме, че в това отношение „Северен поток 2″ е опасен. Ще направим всичко възможно, за да не бъде този газопровод заплаха за Европа.“ – посочва държавният секретар на САЩ.

Мерките на САЩ срещу руския газопровод предизвикаха раздразнението на Германия. Властите са подложени на натиск от участващите в проекта германски компании, които ще претърпят огромни загуби, ако „Северен поток 2“ не бъде довършен.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви