26-годишният Патрик Стош от отбора на „Востер” запази жълтата фланелка за лидер в генералното класиране и триумфира в 67-то издание на международната колоездачна обиколка на България.

Финала на последния етап от Сливен до Бургас /111 км/ първи прекоси друг поляк – Норберт Банашек /Мазовше/ с време 2:23:46 часа, следван от братовчед си Алан Банашек, победител в първия етап до Пазарджик.

Трети завърши победителят в третия тур – французинът Пиер Барбие, чийто тим „Нипо Делко“ е воден от българина Христо Зайков, трикратен победител в обиколката. Четвърти е третият представител от отбора на полския „Мазовше” – Тобиаш Павлак.

В Бургас Патрик Стош финишира с основната група. Авансът му обаче, натрупан от началото на надпреварата, се оказа предостатъчен, за да излезе полякът на лидерската позиция в генералното класиране.

Втори е 19-годишният италианец Алесандро Барони от „Галина Колозио”, който заслужи бялата фланелка за най-добре представящ се млад състезател до 23 г. Тя му бе връчена от доайена в родното колоездене Васил Димитров. Трети в генералното класиране е испанецът Мигел Анхел Байестерос от „Каха Рурал”.

Най-добър млад колоездач на едно от най-старите велосъстезания в Европа – Обиколката на България е италианецът Алесандро Барони. Сънародникът му Давиде Бауче стана най-добър катерач. Гъркът Хараламбос Кастратас облече зелената фланелка за активност.

Жега и силен вятър на места затрудни максимално колоездачите в последния етап. Битката в заключителните метри беше ожесточена, а влизането на висока скорост по улица „Александровска” неприятно сюрпризира двама от участниците, които не успяха да влязат добре в завоя и паднаха.

На сцената, преди началото на церемонията по награждаването, бяха представени и наградени младите надежди и талантливи състезатели на бургаския „Черноморец”, с треньор Тодор Ангелов. Всички те получиха медали, купа и почетен знак от община Бургас.

В 67-то издание на международната колоездачна обиколка на България участваха 114 състезатели от 20 отбора, от които пет български. Най-възрастният участник бе 56-годишният българин Веселин Минчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви