Коран, открит в Бирмингам, може да е по-стар от Мохамед
Коран, открит в Бирмингам, може да е по-стар от Мохамед

Британски учени са на мнение, че фрагменти от най-стария в света Коран, известен на историците, открит през юли 2015 година в библиотеката на университета в Бирмингам, може да е по-стар от признатия основател на исляма – пророка Мохамед.

Радиовъглеродно датиране, проведено от специалистите от Оксфордския университет, свидетелства, че фрагментите са били създадени в периода между 568 до 645 г. В същото време първата известна ислямска община е била образувана в Медина (на територията на Саудитска Арабия) през 622 г.

„Тези данни са доказателство, че по всяка вероятност Мохамед и ранните му последователи са използвали вече съществуващ текст. И са го нагаждали под политическата и теологичната ситуация. – Това разказва Кит Смол (Keith Small), експерт по Корана от Бодлиевата библиотека в Оксфорд. – Тоест Коранът не е бил откровение, послание за Мохамед от небесата.“

Двата листа от свещения Коран на исляма били открити в библиотеката на Бирмингамския университет в Англия.

Първоначално грешно били датирани от VII век.

Тази находка е била част от колекция от 3000 близкоизточни документа. Те са изнесени от Ирак през 20-те години на миналия век.

Сега мюсюлмански учени оспорват свидетелствата, че Коранът може да е по-стар от пророка Мохамед.

Смол разбира съмненията на колегите си и отбелязва, че радиовъглеродното датиране е помогнало да се определи само възрастта на пергамента. То не се отнася за мастилото.

Първият известен пълен текст на Корана е бил събран през 653 г. по заповед на Усман, третия халиф. Това се случило след смъртта на Мохамед, а преди това свещената книга се предавала устно.

Понякога хората ги записвали на камъни, листа, пергамент и кости. Фрагментът от библиотеката на Бирмингамския университет е написан на овча или козя кожа.

Евентуалното окончателно потвърждаване на анализа може да доведе до фундаментален катаклизъм в доктрината на исляма. Подобно на Стария завет, основан изцяло на личността на Мойсей, Коранът е базиран на откровенията на Мохамед. Той е единственият посредник на посланията, оправени му от небето. Ако свещената книга се окаже по-стара от него, фундаментът на религията изчезва.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви