Онлайн обучение
Обучението онлайн има своите специфики

След като пандемията спря развитието на много бизнеси в световен мащаб, милиони хора проучват възможностите за домашен бизнес. Ако имате опит в преподаването – независимо дали в класната стая или в по-неофициална обстановка – стартирането на бизнес от дома е реален начин да се възползвате от ситуацията и да не останете без препитание.

Преподаването на частни уроци е сравнително лесен бизнес, но като всяко друго начинание, има какво още да се измисли. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да започнете.

Ако искате вашият преподавателски бизнес да е успешен, трябва да имате нужното образование, знания и квалификации. Качеството, което ще предложите на своите ученици, ще ви се отплати във финансов план.

Притежаването на бакалавърска или магистърска степен означава, че имате достатъчно знания в определена област, но да умеете да преподавате ефективно тази информация е допълнителен набор от умения. Вашите ученици също ще усетят, ако това умение ви куца.

Преподаването пред ученици в класната стая се различава значително от преподаването онлайн.

За да стартирате легален бизнес, трябва да регистрирате фирма. Повечето малки фирми избират една от двете бизнес структури – ООД или ЕООД.

Ако сте единствен собственик на фирмата, ЕООД е подходящо за вас. Собственикът е и управител на фирмата. В ЕООД собственикът сам взима решения за приемане на годишен отчет, разпределение на дивиденти и др. Той получава и цялата печалба от дейността на фирмата.

Препоръчително е да се потърси адвокат при регистрация на ЕООД. Цената за регистриране на фирмата и по-конкретно на ЕООД зависи основно от два показателя – адвокатския хонорар и таксите. Таксите от своя страна са:

  • Държавни: към Агенцията по вписванията
  • Банкови: за създаване на фирмена сметка
  • Нотариални: за нотариална заверка

След като сте готови с документите и формалностите по регистрация на фирмата, трябва да се заемете с решаването на още няколко важни и задължителни задачи.

След като регистрацията на фирмата ви вече е факт, трябва да си извадите фирмен печат. След като сте готови с това, можете да си направите и електронен подпис. Ако няма да преподавате от дома си, а предпочитате да се намирате на неутрално място, можете да си намерите помещение под наем и да направите договор за наем със собственика.

Ако ще преподавате от дома си, тази задача отпада, както и разхода на фирмата за наем на работно помещение.

Всеки преподавател иска да помогне на учениците да станат по-добри в определен предмет. Въпреки това, преподавателите също трябва да се грижат за себе си, за да гарантират, че бизнесът им е защитен и винаги се подобрява във времето.

С адвоката, чиито услуги използвате, можете да съставите един договор за обучение, в който трябва да включите няколко важни въпроса:

  • Какви услуги ще се предоставят
  • Какъв предмет и раздели ще се изучават
  • График на обучителните сесии в дни и часове
  • Вашият курс на обучение
  • Изявление, информиращо клиента, че обучението ви не гарантира индивидуалния му успех
  • Указания за връзка с вас извън обичайните сесии или учебни часове
  • Всичко друго, за което се сетите, свързано с работата

С подписан договор за обучение, можете лесно да осигурите растежа си и да се предпазите от всякакви проблеми по време на уроците и курсовете, които организирате.

Формулярът на договора ви за преподаване е важен за вас и вашите клиенти, тъй като той ясно определя услугите, които ще предоставяте, часовете, които ще им предоставяте, вашите курсове за преподаване и други важни подробности.

Без писмено споразумение, рискувате да възникнат  разногласия с клиентите, които биха могли да влошат отношенията ви. В краен случай това може да доведе до съдебни действия от страна на недоволни клиенти.

Ако работите самостоятелно или в малки групи, означава, че нямате нужда от голямо пространство или специално оборудване. Това ви дава голяма гъвкавост.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви