Депутатите измениха ДДС на бира, вино, спортни съоръжения, случаен превоз на 9%. Това е финалният етап от групата мерки за подкрепа на туристическия бизнес, изтъкна Валери Симеонов, който е вносител на предложенията.

Именно туризмът, по думите му, е най-засегнатият бранш от кризата. Ефектът от данъка вече е налице, смята лидерът на НФСБ за намаления налог на ресторантите. Косвено с намаленото ДДС се стимулирало производството на бира и вино. С намаленото ДДС за спорта щяло да се стимулира здравето на населението.

Симеонов се обърна към опозицията с надежда да бъде подкрепен в начинанието си. Социалистът Румен Гечев настоя да се отхвърли това „екзотично“, по думите му, предложение. Всички безработни българи отиват на „Златни пясъци“ и луксозните курорти, заяви с ирония той и посочи, че засегнатите от кризата давели мъката си с бира и вино. Включете и водката и тя върви през лятото, ядоса се червеният депутат.

Вместо това трябвало да се намали ДДС на детските стоки. Парите трябвало да отидат за децата и лекарства, а не за вино и бира. Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, защити се Валери Симеонов. Ставало въпрос за стимулиране на най-засегнатия бранш.

В Европа тези, които фалират не отиват в басейните, а отиват да се давят, предупреди Румен Гечев. В крайна сметка предложенията на Валери Симеонов минаха със 100 гласа „за“, 12 „против“ и 5 „въздържал се“.

Припомняме, че на 10 юли без дебат депутатите намалиха ДДС-то за хотели и ресторанти. Намаляването на ДДС за ресторантьорския и туристически сектор дойде след натиск от страна на бранша с аргумент затварянето на всички заведения и туристически услуги в условията на пандемия. Премиерът Бойко Борисов се съгласи и отстъпи пред исканията на бранша, въпреки несъгласието на своя финансов министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

В последствие към идеята за намаляване на ДДС за ресторантите и хотелите, се прибави идеята за намаляване му и за книгите, което както самият Борисов призна му е „отколешна мечта“. И ДПС прокараха предложението си за намаляване на ДДС за детски стоки.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви