Разширяват 9% ДДС
Разширяват 9% ДДС

Бюджетната комисия в народното събрание одобри с по-ниския ДДС от 9% ще бъдат облагат виното, бирата, туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз. В последния момент към тази група бяха добавени фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни, игрища и други.

Мярката е по предложение на „Обединени патриоти”. А на коалиционен съвет в началото на седмицата получи подкрепата и на коалиционния партньор ГЕРБ. Тя има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата. Както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение, информира БГНЕС.

Пред Фрог днес икономистът Мика Зайкова коментира, че според Европейската директива за диференцираното ДДС с по-ниска ставка не могат да бъдат облагани алкохолни напитки.

Менда Стоянова не е безкритична към 9% данък

„Това още веднъж показва, че пробив в единната ставка винаги води единствено до разширяване на видовете услуги под натиска и искането на съответните бизнеси. Което е съвсем нормално.“ Това заяви след заседанието председателят на комисията Менда Стоянов. Тя неведнъж е изразявала личната си позиция против диференцираната ДДС ставка.

Промените бяха гласувани директно на второ четене през отворения за обсъждане Закон за местните данъци и такси. А на заседанието на парламента в четвъртък предстои да бъдат одобрени окончателно в пленарната зала. Така ще могат да влязат в сила от 1 август и да действат до края на 2021 г. Те ще са временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки.

Въпреки че от БСП разкритикуваха начина, по който новите текстове са вкарват за обсъждане, Дора Янкова изненадващо подкрепи ДДС от 9%. Аргументът и беше, че туристическият бранш наистина е сред най-засегнатите.

В рамките на днешното заседание депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви