САЩ призоваха да не се консумират кубински ром и пури. Вашингтон смята, че двата най-известни кубински продукта помагат за финансирането на комунистическата „диктатура“ на острова, информира АФП.

„Икономиката на Кастро разчита на кражбата на частна собственост и репресирането на народа. Произвежданите от режима кубински пури и ром са лукс, който не струва човешката цена“, написа в „Туитър“ помощникът на държавния секретар на САЩ за Латинска Америка Майкъл Козак.

Дипломатът публикува и снимка със запалена пура и зададе въпроса дали си струват. По-късно той публикува снимка с ром и призова хората да „консумират отговорно“.

Кубинският ром е легендарен, преди режимът да го открадне, за да финансира репресиите си. Сега всяка продадена бутилка държи кубинската диктатура на власт по-дълго. Още ли се наслаждавате на „Мохито“, попит той.

Нито кубинският ром, нито пурите могат да се купуват законно в САЩ, които поддържат ембарго от 1962 г. Рязко охлаждане на отношенията между Вашингтон и Хавана настъпи, откакто президентът Доналд Тръмп влезе в Белия дом, въпреки че предшественикът му Барак Обама предприе политика на разведряване.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви