Със самолет в Гърция - с отрицателен тест
Със самолет в Гърция - само с отрицателен тест

Гърция въвежда изискване за задължителен отрицателен тест за COVID-19 за пристигащите със самолет от България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По информация на посолството ни в Атина пътуващите до Гърция със самолетни полети от България и Румъния от днес ще трябва да представят на гръцките гранични власти отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус. Тестът трябва да е извършен до 72 часа преди влизането им в Гърция.

Само пътници, които имат сертификат за отрицателен PCR тест, ще бъдат допускани в Гърция. Сертификатът за отрицателен резултат от проба за коронавирус трябва да бъде издаден на английски език. Той трябваи да съдържа трите имена и номера на паспорта лична карта) на пътника. Сертификати, които не отговарят на тези критерии, няма да бъдат приемани. Фалшифицирането на сертификат се наказва от гръцкото законодателство.

Пътуващите трябва да бъдат тествани лабораторно с RT-PCR чрез вземане на секрет от устата или носа. Тестовете за коронавирус ще бъдат признавани, ако са направени в национални референтни лаборатории, национални здравни лаборатории или частни лаборатории, които са акредитирани от съответните национални органи по акредитация (не непременно специално за COVID-19).

Мярката не се отнася за гръцките граждани, гражданите с постоянно пребиваване в Гърция и пътуващите по съществени професионални причини.

От министерството на външните работи на Гърция съобщават също, че във вторник (28 юли) и сряда (29 юли) пътниците, които не са имали време да бъдат тествани преди пътуването си, ще бъдат тествани от компетентните гръцки власти при пристигането си в Гърция.

В сила остава изискването към гражданите, които пътуват със самолет за Гърция, да попълнят предварително в срок от минимум 24 часа преди пристигането електронен формуляр за локализация на пътници (PLF), генериращ QR код, който представят на гръцките власти при влизане в страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви