Общинските съветници в Бургас с 45 гласа „ЗА” официално приеха да бъде отменено решението, което местния парламент взе през месец април, касаещо промяна на ПУП – ППЗ за парк Росенец.  Докладната придоби популярност с това, че път в парка преминава в частни ръце. Става въпрос за пътя, водещ до резиденцията на Ахмед Доган, който беше заграден с бариера и пазен от гардове. Те не допускаха граждани да преминават по пътя до морето.

На днешната сесия стана ясно, че  отпада и проекта за изграждане на канализация и пречиствателна станция за рибарите в  Ченгене скеле.  Двата проекта с в обща регулирана територия, обясниха съветници.

Причината за отмяната на докладната е обжалването й в съда от съветници от СЕК, което е стопирало процедурите по проекта ПУДООС, в който е включена пречиствателната станция.

Мнението на групата на ГЕРБ в залата бе, че оттеглят докладната си, защото не искат техните решения да предизвикват негодувание или протести у  бургазлии.

Според  Йордан Гeоргиев  от БСП,  общинският съвет е бил взет за заложник на политическите амбиции на Константин Бачийски от СЕК.

Отвън протестиращите посрещнаха решението с викове „Победа!”

За проекта

С решението на Общинския съвет през април се е дало възможност Община Бургас да подаде проектното предложение пред ПУДООС за изграждане на водоснабдяване и канализация в Росенец и рибарското селище в Ченгене скеле. Щяло да се осигури санитарно-охранителна зона по искане на „Лукойл Нефтохим Бургас“ на стратегически обект – нефтопристанище от значение за националната сигурност на Република България.

Община Бургас пък придобивал безвъзмездно над 1000 кв. м. в повече от частни имоти. Това щяло да доведе довъзможност за изграждането на нова улица, с обществен паркинг, които да осигурят директен достъп до бреговата ивица. По този начин се избягвало процедурата по отчуждаване и допълнително разходване на обществени средства.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви