Общинската администрация ще търси други решения и алтернативи, за да успеем да изгради пречиствателна станция и канализация за рибарите в Ченгене скеле. Това каза инж. Чанка Коралска, зам.-кмет по строителство в община Бургас, след края на днешните дебати за отмяната на решението на Общински съвет, касаещо промяна на ПУП-ПРЗ в лесопарк „Росенец“

Жалко е, че решението беше отменено, защото сега имахме шанс да получим пари по ПУДООС до края на тази година за финансиране на пречиствателната станция. Сега това няма да се случи. Няма как да подпишем договор с изпълните, защото няма как да получим финансиране. Другите пречиствателни станции в Отманли не могат да поемат Ченгене скеле. Надявам се, че политическите страсти с времето ще утихнат и с общинските съветници ще вземем най-доброто възможно решение„, каза още инж. Коралска.

Тя бе категорична, че Община Бургас няма никаква собственост в Отманли. Администрацията е трябва да се споразумее със собствениците, преди да прави каквото и да е било в тази територия.

Единствените собственици там са държавата, „Хермес солар“ и „Стрейтлайн“. Веднъж улиците са ни прехвърлени от страна на държавата от страна Министерски съвет. От там се започва борбата ни с частните собственици, които не по наша воля навремето са придобили имоти на мястото. Това е станало време на приватизацията„, поясни зам.-кметът.

Инж. Коралска изрази съжаление, че по темата през последните месеци са надделели политически страсти. Според нея това се случило не заради действията на администрацията или Общински съвет, а заради постъпката на служители на НСО.

Важно е гражданите да знаят следното – достъп, със сегашният подробен устройствен план, до бреговата ивица – няма. Достъпът стига да частен имот и държавен имот, а не до бреговата ивица. Ако беше останало действието на приетия през април ПУП, то там щеше да се изгради улица и паркинг с 50 места„, категорична бе тя.

Тя поясни, че администрацията не само пропуска да получи финансиране по ПУДООС, а и се от 1600 кв. м. терен. Площта е била отнета от частна фирма, на която се води имотът, за да може да се изработи нов ПУП и да се обособи алтернативен път до брега.

Общинската администрация вложи много труд, за да се стигне до момента, в който бяхме на ръба да подпишем за финансиране на пречиствателна станция и канализация в Ченгене скеле. За да се случеше това, трябваше да представим документ, че са уреголирани всички територии, които са в съответствие с техническите проекти. Сега имаме един технически проект, който не съответства с действащия подробен устройствен план. Няма как да се издаде разрешение за строеж и да получим финансиране. Ние говорим за канализацията на един цялостен проект, който е на различни етапи, но е свързан агломерацията на Отманли. Това включва цялата територия – и Ченгене скеле, и Росенец. Нещата са взаимно свързани и не може да се действа на парче. Това е като да правим проект за канализацията за един квартал на Бургас и после да кажем, че в целият град има канализация„, поясни още инж. Коралска.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви