Колоездачна обиколка
Започна в София, ще завърши в Бургас

След двегодишно прекъсване Международната колоездачна обиколка на България вече е в действие. На площада пред храм-паметник Александър Невски в столицата днес бе даден официалния старт на 67-то издание на надпреварата.

120 състезатели от 20 отбора участват в Обиколката, която ще продължи до петък. Колоездачите ще изминат общо 538 километра в рамките на четири етапа, преминаващи през десет български града.

На 28 юли, по време на Етап 1, състезателите ще преминат през 145-километровото трасе София-Боровец-Пазарджик, а на следващия ден ще премерят сили по маршрут Пазарджик-Асеновград-Кърджали, изминавайки 139 км. Етап 3 е 115 км по трасе Кърджали-Куклен-Пловдив. Най-дългият преход е планиран за Етап 4: Пловдив-Чирпан-Сливен и е 170 км.

На 1 август колоездачите ще изминат 112 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас, където ще бъде и големият финал на 67-та Международна колоездачна обиколка на България.

Това е класически спринтьорски етап без големи изкачвания.
Трикратният победител в Обиколката на България Христо Зайков е отново тук, като спортен директор и водач на UCI ProTeam фретски състав – Nippo Delko One Provence. Голямата звезда в тима е етапният победител в Тур дьо Франс и Джиро д’Италия литовецът Рамунас Навардаускас. В състезанието участие ще вземат 5 български отбора.

Снощи бяха определени и носителите на лидерските фланелки.

В така наречения пролог колоездачи от всички отбори направиха по 3 обиколки около храм-паметника „Св. Александър Невски”, за да разпределят специалните трика.

Лидерският жълт цвят придоби Пиер Барбие от френският тим „Нипо Делко”. Зеленият екип за спринтьори облече неговият съотборник Жулиен Ел Фарес. Фланелката на червени точки за катерачи заслужи Йокин Мурглаудай от Каха, докато бялото трико за най-добър млад колоездач попадна при Лукас Кибис от Банска Бистрица.

Обиколката на България е първото толкова мащабно състезание у нас от началото на пандемията. От траекторията на надпреварата е отпаднал гр. Кърджали, заради коронавируса.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви