Медиите ни - все по-зле със свободата
Медиите ни - все по-зле със свободата

Ново изследване на Европейската комисия сред всички страни членки на ЕС плюс Албания, Великобритания и Турция показва тенденция на стагнация или влошаване на рисковете за плурализма в медиите. Това пише вестник „Бръсълс таймс“, цитиран от БТА.

Изследването е дело на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода (ЦМПС) към Европейския университет във Флоренция. Финансирано е от Еврокомисията.

В доклада държавите са оценявани по ниво на риска в четири сфери. Те са: основна защита, пазарен плурализъм, политическа независимост и социален обхват. Рисковете са съответно нисък (0-33 на сто), среден (33-66 на сто) и висок (67-100 процента). Данните са събирани чрез въпросници, изработени от национални екипи от експерти по медиен плурализъм и медийна свобода.

По параметъра основна защита – наличие и ефективност на регулаторни механизми – България плюс още десет страни е оценена със среден риск.

По пазарен плурализъм – прозрачност на собствеността, влияние на бизнеса върху съдържанието и устойчивост на продукцията – България заедно с още 12 държави е под висок риск. Тук средно за всички изследвани страни параметърът е 64 на сто, тоест близо до високия риск.

По политическа независимост – тоест активна диверсификация на политическия спектър и идеологическите възгледи – България заедно с още шест държави (Малта, Полша, Румъния, Словения, Турция и Унгария) е оценена като високорискова.

По социален обхват – достъп на медиите на различни обществени и културни групи,

вкл. малцинства, регионални общности, хора с увреждания и т.н. – България заедно с Албания, Кипър, Румъния и Турция е оценена като високорискова, пише „Бръсълс таймс“.

Вестникът цитира източник от Европейската комисия. Според него това изследване ще бъде използвано при изготвянето на посветения специално на медийния плурализъм Доклад за върховенство на закона. Той ще бъде огласен през септември. Констатациите на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода ще бъдат от полза и за някои други дейности в сферата на медиите в ЕС.

Ясно е, че информацията не се нуждае от коментар. Нито пък ще има някакво значение за управлението на страната.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви