Участници в антиправителствените протести отново блокираха възлови кръстовища в столицата тази вечер след 21:30 ч., както и сградата на БНТ, предаде БНР.

В продължение на два часа те не позволяваха на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и на лидера на БСП Корнелия Нинова да напуснат телевизията.

Групи протестиращи отново блокираха Орлов мост, Лъвов мост и спряха движението на Централните хали, кръстовищата на бул. „Дондуков“ и улица „Георги С. Раковски“, на „Фритьоф Нансен“ и бул. „България“, „Евлоги Георгиев“, бул. „Христов Ботев“ и „Сливница“ и на бул. „Витоша“ и бул. „П. Евтимий“, „Сливница“ и „Христо Ботев“, пл. „Македония“.

С викове „Оставка“ недоволни граждани спираха движението и при паметника на Васил Левски, при паметника на Патриарх Евтимий, на площад „Македония“, на Петте кюшета и на НДК. Движението на площад „Македония“ вече е пуснато, както и при Халите и Лъвов мост.

По-рано днес организаторите на протестите отправиха призив за гражданско неподчинение, а един от тях – Арман Бабикян заяви: „Днес ще затворим София, а утре ще затворим държавата!“

Към 23.00 ч. повечето от кръстовищата бяха освободени от протестиращите с изключение на Орлов мост и сградата на БНТ, която се оказа под обсада. Вътре останаха блокирани председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Протестиращи окупираха всички входове на сградата. Те скандираха „Оставка“ и „Излезте“ Целта на демонстрантите беше да не позволят на Даниела Дариткова да напусне сградата след нейно участие в предаването „Панорама“.

„Няма да допусна да бъда използвана за повод за конфликт между протестиращи и полиция! Всички обаче имаме своите права!“ – написа тя във Фейсбук.

Към 23:30 ч. лидерът на БСП Корнелия Нинова, която също взе участие в „Панорама“, беше изведена от сградата с полицейска охрана, като част от протестиращите започнаха да я освиркват и да викат „Оставка“. Към полунощ полицейски кордон обгради БНТ в опит да позволи на автомобила на д-р Дариткова да напусне района.

Напрежението ескалира и протестиращи събориха кофите за боклук по цялата улица „Сан Стефано“, вероятно в опит да попречат на д-р Дариткова да се изтегли от телевизията. В крайна сметка Корнелия Нинова и Даниела Дариткова успяха да напуснат сградата на БНТ с помощта на полицията.

Полицията отново призова демонстрантите да спазват реда и да не се поддават на провокации.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight + thirteen =