Няма да бъде затворена АЕЦ „Козлодуй“, извеждат се от експлоатация само блокове от 1-ви до 4-ти. Пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да затварят, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг.

Тя коментира темата след появила се информация в медиите, че премиерът Бойко Борисов се бил съгласил с извеждане от експлоатация на всички блокове на електроцентралата по време на срещата на лидерите на Европейския съюз за договаряне на спасителния пакет в размер на 750 милиарда евро.

Министърът определи тази информация като фалшива и поясни, че финансирането се осъществява по целева програма на ЕС, в която са още Литва и Словакия.

„Програмите са предназначени да компенсират държавите членки, тъй като те са извели от експлоатация работещи блокове“, обясни Петкова.

„Средствата, насочени към България, в размер на 56 милиона евро, са свързани само с извеждането от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, заяви министър Петкова.

Министър Петкова припомни още, че при този и предходния кабинет на премиера Борисов е постигнато удължаване на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ с още 30 години. Тя добави, че по този начин е гарантирана енергийната сигурност на страната за десетилетия напред.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви