Слънцето убива COVID-19
Слънцето убива COVID-19

Всеки, който е сядал в паркиран на слънце автомобил през горещите дни на годината, знае колко много загрят е салонът. Отдавна всички ни предупреждават колко опасно може да бъде това за децата или домашните любимци. Затова трябва да сме по-отговорни. И никога да не забравяме детето или любимото куче или котка в паркирана на слънце кола, докато отскачаме „за малко“ до магазина. Но учените твърдят, че слънцето, нагряващо паркирана кола е опасно и за COVID-19.

Ново мащабно изследване на Университета в щата Джорджия показва, че парниковият ефект на автомобила, причинен от късовълновото излъчване на слънцето през стъклото,

може да убие вируса, причиняващ COVID-19.

Дори в ден с относително хладна температура от 21 градуса по Целзий, в салона на колата тя може да скочи до 45 градуса в рамките на един час. А в ден с 27 градуса тази стойност е 50,5 градуса. Същият ефект, който може да причини топлинен удар и смърт на многоклетъчни организми, в много отношения е подобен на новия вирус SARS-CoV-2.

В проучването се посочва, че високите температури намаляват драстично времето, необходимо за унищожаването на новия коронавирус. Въпреки че може да живее върху хартия и картон около един ден, а върху пластмаса и неръждаема стомана три дни при температура на околната среда от 22 градуса. Повишаването на температурата до 54 градуса убива 99,99% от вируса за около 20 минути. При 65,5 градуса това става за 5 минути.

За опаковки и маски за лице, които не са чувствителни към топлина, един ден на слънце може да бъде достатъчен, за да намали значително риска от предаване на коронавирус. От Университета в щата Джорджия също така посочват, че сушилните за дрехи се загряват до около 54 градуса.,Ттака че изпирането на маска от плат в пералнята и след това изсушаването й, също може да бъде достатъчно, за да премахнете от нея коварния вирус.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви