Скейт културата в Бургас е неразделна част от духа на града още от началото на 90-те, когато пред бившата сграда на Бургаския свободен университет се сформираха първите култови сбирки, а присъствието й не спира да се усеща и до днес.

Този дух „превзе“ и градината на галерия „Георги Баев“ снощи, по време на гостуването на програмата „Skate in Shorts „, част от Международен филмов фестивал Бургас. Трите прожекции от селекцията на фестивала „Tous Courts“ събраха малки и големи фенове, които изпълниха фестивалното пространство.

С ретроспекция на унгарския режисьор Ференц Тьорьок продължава програмата на Международен филмов фестивал Бургас тази вечер. „Площад Москва“ е дипломният филм на Тьорьок, с който той печели награда за „Най-добър филм“ и „Награда на публиката“ на Унгарския филмов фестивал през 2000 година.

На фона на бурните събития в Унгария в края на 80-те, героите на „Площад Москва“ – Петя и неговите приятели, мислят само за партита, момичета и лесно печелена на пари. Както и за взимането на изпита в края на гимназията с помощта на предварително известни отговори.

Прожекцията е от 22.00 часа на открита сцена „Охлюва“. Тя се реализира със съдействието на Унгарски културен институт. Преди това, от 21.30 часа, ще гледаме късометражния „Руби“ на режисьора Мариана Галвао.

Той ще ни отведе на границата между двата свята на Руби – единият, оставен от английските й родители, другият – португалската земя, в която е отгледана, но все още я счита за чужденец. Филмът е част от конкурсната програма за късометражно кино.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви