Патрулите на Дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” /УКОРС/ да следят за спазване на реда и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи на територията на големите жилищни комплекси на Бургас. Това предлагат общинските съветници от ДБГ Манол Тодоров, Живко Табаков, Стоян Грозев и Костадин Андонов със своя докладна, която трябва да бъде разгледана в местния парламент в края на месеца.

Съветниците паралелно искат и да се поставят забранителни табели, които да показват на гражданите кои действия не са позволени на територията на въпросните паркове и градинки, както и какви ще са санкциите при нарушения.

Според четиримата от години се забелязвало, че поддръжката и чистотата в парковете, градинките, детските площадки, спортните съоръжения и зелените площи на територията на големите жилищни комплекси на Бургас не било на ниво. Всяка сутрин преди да бъдат почистени споменатите места в големите жилищни комплекси можело да се забележат препълнени кошове, разхвърляни отпадъци, преместени пейки и потъпкани тревни площи, огради, „украсени“ с бирени кенчета и т.н.

ДБГ иска регистър на обществените поръчки
ДБГ иска регистър на обществените поръчки

След срещи с граждани, живеещи в комплексите „Възраждане“‚ „Братя Миладинови“, „Изгрев“, „Славейков“ и кв. Ветрен, на съветниците са били споделени проблеми с големи количества отпадъци в парковете и детските площадки, липсата на контрол с преместването на едрогабаритни боклуци от близките казани за смет на територията на самите паркове и градинки, пейките били премествани и събирани от деца и възрастни без притеснени

Описаните проблеми се срещали в особено големи размери и в градинките, и детската площадка, намиращи се в района на „Старата поща“. Мястото е в ЦГЧ, в близост до жп гарата и Автогара „Юг”, и според съветниците е недопустимо да посрещаме туристическия поток с подобни гледки.

Постоянното присъствие на униформени служители от „УКОРС“ би спомогнало като превантивна мярка срещу събирането на клошари, както и за превенция на по-големи инциденти, каквито не са изключени при събирането на толкова много хора. Паралелно с това е необходимо да се поставят забранителни табели, които да показват на гражданите, кои действия не са позволени на територията на въпросните паркове и градинки. Вярваме, че подобен проблем ще се счете за недопустим в един съвременен и прогресиращ град, за какъвто Бургас претендира да е. Град, който носи „Най” в много престижни класации, не би трябвало да неглижира елементарни условия за чистота на парковете и зелените си площи„, пишат съветниците на ДБГ в докладната си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви