Коронавирусът разкри “крехкия скелет” на обществата и може да тласне още 100 милиона души в крайна бедност, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в събота.

Изказвайки се по повод 102-ата годишнина от рождението на покойния Нелсън Мандела – първият чернокож президент на Южна Африка – Гутериш заяви, че коронавирусът „поставя светлината на прожекторите“ върху глобалната несправедливост. “Ние бяхме поставени на колене – чрез микроскопичен вирус. Пандемията демонстрира крехкостта на нашия свят.”

“Цели региони, които постигат напредък в премахването на бедността и стесняване на неравенството, бяха тласнати назад в рамките на няколко месеца”, предупреди той по време на виртуална мемориална лекция, организирана от базираната в Йоханесбург фондация „Нелсън Мандела“.

Икономическата криза поради пандемията, която е заразила над 14 милиона и е убила близо 600 000 души по целия свят, се чувства непропорционално сред неофициално работещите, малкия бизнес и жените, каза Гутериш.

“Ние сме изправени пред най-дълбоката глобална рецесия след Втората световна война”, каза той. “Нови сто милиона хора могат да бъдат изтласкани в крайна бедност. Можем да видим глад с исторически размери.” Коронавирусът е “рентген”, който разкри “фрактури в крехкия скелет на изградените от нас общества”, добави той, като посочи като някои от проблемите неравностойните здравни грижи, неравенството в доходите и изменението на климата.

“Показва навсякъде заблуди и лъжи … Заблудата, че живеем в пост-расистки свят. Митът, че всички сме в една и съща лодка.” Той каза, че 26-те най-богати хора в света притежават толкова богатство, колкото половината от световното население. “Но доходите, заплащането и богатството не са единствените мерки за неравенство”, добави той.

Гутериш каза, че хората са изчерпали търпението си към очевидните различия и дискриминация в обществата. Той посочи глобалното антирасистко движение, предизвикано от смъртта на Джордж Флойд – афроамериканец, убит от бял полицай през май, като просто „още един знак, че хората им е дошло до гуша“.

Достатъчно „неравенство и дискриминация, която третира хората като престъпници въз основа на цвета им на кожата“, достатъчно „структурен расизъм“ и „системна несправедливост“. Коронавирусът, каза той, също е създал възможност за световните лидери да изградят “по-равноправен и устойчив свят”. “Ние сме в повратна точка. Но ние знаем на коя страна на историята сме.”

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви