Протестиращи и симпатизанти заедно пяха химна на България
Протестиращи и симпатизанти заедно пяха химна на България

Лидерът на групата на либералите в Европейския парламент Дачиан Чолош обясни, че не е бил коректно информиран за протестите до имота на Ахмед Доган. Той благодари на българите, които са му дали вярна информация и контекст за случилото се на плажа на “Росенец“.

Преди това Чолош (“Обнови Европа“) и лидерът на Алианса на либералите и демлиократите за Европа“ (АЛДЕ) Ханс ван Баален критикуваха в „Туитър“ протестната акция срещу Доган. Причината е, че ДПС е член на АЛДЕ, която е част от групата на „Обнови Европа“ в Европейския парламент. Ван Баален дори нарече протестиращите “екстремисти“. Румънецът Дачиан Чолош написа, че „правото на собственост на опозиционната партия ДПС в България и лидерите ѝ трябва да бъде уважавано без фалшиви кампании и лична агресия“.

Думите им предизвикаха много остра реакция на потребители в “Туитър“, които предложиха на Баален да се засрами, че е допуснал да бъде подведен.

„При първата си реакция на протестите в България по отношение на партията ДПС, която е член на нашата група, не бях взел под внимание всички факти и контекста им“, се казва в писмо на Чолош до български граждани, цитирано от “Дневник“.

„Благодаря за всички съобщения към туита ми за събитията в България. Добре приети са. С допълнителни подробности за ситуацията и след анализ на фактите те действително не са били добре предадени. Както винаги е било, върховенството на закона е и ще продължи да бъде моята кауза“, написа Чолош.

Преди това Чолош бе сезиран с писмо от българските евродепутати Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели. Тя му обясняват, че протестът пред имота на Ахмед Доган като подгряване на футболни хулигани, хора с криминално минало и провокатори от алтернативната десница. Евродепутатите пишат, че това довело до сблъсъци със силите на полицията, която опазвала обществения ред, защото протестът има за цел нападение и нахлуване в частната собственост на д-р Доган.

“Групата „Обнови Европа“ винаги е била в предните редици на защитниците на демокрацията, свободата и върховенството на закона. Със същата страст се борим срещу корупцията в и извън ЕС. Защитаваме правото на мирен протест за всички, особено за хората, които се присъединяват към нас в тази борба“, пише Чолош до българите, които преди това бяха поискали обяснение за неговата позиция.

mediapool.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви