Кремъл определи днес като нелоялна конкуренция заплахата на САЩ да наложат санкции срещу два руски проекта за газопроводи, предадоха Ройтерс и ТАСС. Става дума за „Турски поток“ и „Северен поток 2“.

Според руските власти Вашингтон използва заплахата като средство за обезсърчаване на Европа от закупуването на руски природен газ.

Американският държавен секретар Майк Помпейо предупреди вчера, че инвеститорите в двата проекта може да станат обект на санкциите на Вашингтон.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заплахата на САЩ със санкции срещу руските газопроводи в Европа е пример за „брутален натиск“, който Вашингтон оказва върху европейските страни и компании.

САЩ се опитват да „принудят“ Европа да придобие газ на по-високи цени и „при по-неблагоприятни условия“, подчерта той.

Повод за изявлението е вчерашното решение на Държавният департамент на САЩ да включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

Дмитрий Песков също така посочи, че в момента няма твърди планове по отношение на среща между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Доналд Тръмп.

По време на ежедневен брифинг Песков коментира статия, публикувана в сряда от вестник The Times, в която се отбелязва, че двамата президенти могат да се срещнат в Ню Йорк на Общото събрание на Организацията на обединените нации на 15-и септември, подчертавайки, че подобна среща не е потвърдена, тъй като все още няма окончателни планове за нея, предаде БНР.

Преди дни Песков отбеляза, че отношенията между САЩ и Русия са „в най-ниската си историческа точка“, визирайки проблемни въпроси като контрола на ядрените оръжия и глобалната стабилност.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви