Наша джаджа помага на крадците в Англия
Наша джаджа помага на крадците в Англия

Наша компания SOS Auto Keys продава устройство, позволяващо да се отвори почти всяка нова кола без особени трудности. Това съобщава британското издание Daily Mail.

Досега крадците трябваше да прихванат сигнала, предаван от ключа съм автомобила. Но с помощта на тази наша джаджа такава нужда отпада. Устройството всъщност е старата електронна игра Game Boy на Nintendo, като благодарение на компактните си размери може да се скрие лесно. Фирмата, която я продава, изрично посочва, че тя не бива да се използва с „незаконни“ намерения.

Британската застрахователно компания АА обаче е категорична, че ако играта попадне в ръцете на неподходящия човек, тя лесно може да бъде препрограмирана и да се използва за кражба на автомобили. Цената на преработеното устройство е 20 000 паунда, но тази сума бързо се избива от крадците.

В YouTube се появи видео, в което се вижда как с помощта на компактния уред автомобили от марките Hyundai, Kia и Mitsubishi се отварят само за минута. За целта крадецът натиска дръжката на вратата и автомобилът се опитва да разпознае валиден ключ, като подава сигнал. Той се записва от устройството и то бързо изчислява необходимия отговор, който се дава от ключа. След това сигналът с него е върнат към автомобила и вратата се отваря.

Полицията във Великобритания вече е започнала да разследва информацията, като официално е поискала спиране на продажбата на опасната джаджа. На Острова се отчита значителен ръст на броя на кражбите на автомобили, като през последите 6 години те са се увеличили с 50%. Само за миналата година те са над 106 000.

Снимка: Carsweek

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

four − four =