БХРА
БХРА

Протестна нота приеха представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ на разширена работна среща в Сливен

В срещата взеха участие представители от всички 36 регионални структури и стотици индивидуални членове на асоциацията. БХРА е най-старата, най-голямата, най-толерантната и най-отговорна организация в туристическия бранш. Но дори нашето търпение и дипломатичност не издържат на хаоса, некомпетентността и некъдърността на Правителството да се отнесе държавнически отговорно към един цял бранш, казва Вени Петрова, председател на Асоциацията. Днес знаково се събираме в града на 100-те войводи, за да заявим за последен път, че се убива един работещ бранш, че хиляди ще отидат на улицата и да призовем Правителството за незабавен диалог по поставените в Протестната нота въпроси. В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини, допълва Петрова.

Ето текстът на приетия документ:

Във връзка с влезлите от 10.07.2020 г. в сила мерки и впоследствие отменени, съгласно решението на коалиционните партньори и издадена в тази връзка заповед РД-01-399/12.07.2020 г. на министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, категорично заявяваме нашето несъгласие със следното:

1. Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация е най-голямата национално представена браншова организация с над 2 500 членуващи предприятия в нея, включваща 36 местни и регионални структури. Недопустимо и некоректно е БХРА, в качеството си на дългогодишен и лоялен партньор на правителството на Р България, да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения, пък било то и в неделен ден. Изказваме безкрайното си удивление от факта, че бяхме изолирани от участие в диалога с г-н Ананиев, касаещ отмяната на заповедта за затваряне на нощните заведения и взетото без наше присъствие решение те отново да бъдат отворени.

2. Непредвидимостта на управление на мерките. Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие пак ни затваряте/отваряте, вследствие на което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални. Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби.

3. Начина на поднасяне на информацията за заразените – като ежедневно плашене с цифри.

Отчетността следва да бъде на база брой тестове, към процент заразени

Тази отчетност показва, че имаме намаление, не че обстановката е „мед и масло”, но статистиката показва това. Това некоректно поднасяне на информация стига и до нашите задгранични партньори, което води до загуби на пазара, а оттам и до загуби на бранша и то не само за тази година.

4. Нито една от предприетите мерки от правителството не работи или поне е неприложима в туризма. Категорично считаме, че за това има вина и Министерството на туризма със своята пасивност. Министерството на туризма не съумя да се окаже на висотата на сериозните проблеми в бранша и не успя с колегите си от другите ведомства, а и в самото ведомство да приспособят, иначе добре замислените мерки от правителството, да работят за бранша, въпреки многото срещи, разговори и писма.

Такива неработещи или безкрайно забавени са: – мярката 60/40 или 80/20, която трябваше да влезе в сила от 1.07.2020 г;

– финансови стимули за подкрепа на чартърните полети; – предоставянето на гарантирани от ББР нисколихвени кредити от банките, както за персонала, така и за фирмите от бранша; – обещаната да бъде навременна безвъзмездна подкрепа за микро, малки и средни предприятия; – шумно афишираната кризисна рекламна кампания на дестинация България в чужбина и в страната;

5. Като цяло браншът приема положително въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за стимулиране на туристическата индустрия, каквато е практиката в другите Европейски страни. Но поради, намалените стокообороти, Ковид 19 рестрикциите, орязване обхвата на закона извън договорените с премиера параметри, повишаване на социално осигурителните прагове с над 35% се създава изключително напрежение, което води до недоволство и финансови затруднения в голяма част от бранша.

Имайки предвид гореизложеното настояваме за спешна финансова помощ за целия туристически бизнес, както и че досега на практика няма работещи мерки за бранша или ако има, те са незначителни. Очакваме да се предприемат спешни мерки от правителството за решаването на поставените по-горе въпроси.

Настояваме до 17.07.2020г. / петък / за среща с министър – председателя и коалиционните партньори на която да обсъдим и решим поставените проблеми. В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви