Лятото дойде. Как да предпазим колата?
Лятото дойде. Как да предпазим колата?

Лятото дойде, а с него идва не само отпуската, но и високите, понякога дори нетърпими, температури. Не само хората страдат от топлината, но и техните автомобили. Какви опасности крие жегата за колата и какво да направим, за да ги избегнем. Ето пет неща, на които е добре да обърнете внимание през лятото.

Неравномерно избледняване на боята

Под палещото слънце боята на колата е особено силно изложена на избледняване. И всички петна или замърсявания (например птичият тор) водят до неравномерно избледняване на боята. За да се предотврати това, през лятото е необходимо автомобилът по-често да посещава автомивката – поне веднъж седмично.

Температурни крайности

Салонът, особено на автомобилите с по-тъмен цвят, бързо се нагрява през лятото когато колата е паркирана за дълго време, и вътре става адски горещо. И когато човек влезе в автомобила, веднага иска да включи климатика. Това обаче е грешно. Факт е, че внезапните промени в температурата са изключително вредни за стъклата, пластмасата и тапицерията. Следователно, не е необходимо да включвате климатика веднага след влизане. По-добре е да отворите прозорците, за да стане течение, да изчакате 2 минути и след това да потеглите. Първите един-два километра е добре да карате с отворени прозорци и едва след това да включите климатика.

Прегряване на двигателя

През лятото прегряването на двигателя често се случва,

особено ако автомобилът е на повечко годинки. Ето защо, преди да започнат горещините, е най-добре да се направи диагностика на двигателят, по-специално на охладителната система. По време на шофиране трябва винаги да следите температурния сензор на двигателя. Препоръчително е да имате поне литър антифриз за резерва в багажника. Ако двигателят прегрее, спрете веднага, оставете го да се охлади за няколко минути, и след това долейте антифриз.

Погрижете се за спирачките

Поради триенето спирачките по време на работа се нагряват. В жегите пък прегряването им е фасулска работа. Поради това през лятото трябва дозирано да използвате спирачките. За тази цел е най-добре да прибегнете до спиране с помощта на двигателя. Разбира се, това се отнася за автомобилите с ръчни скорости.

Защита на салона от пряката слънчева светлина

Както бе споменато по-горе, през лятото температурата в салона може да скочи до стойности, които биха ви накарали да полудеете. Много е важно директната слънчева светлина да не попада върху пластмасата и тапицерията. Поради това, когато колата е паркирана, е добре да използвате сенник за предното стъкло.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

14 + 19 =