Схема за кражба на автоключове разкриха в САЩ
Схема за кражба на автоключове разкриха в САЩ

Едно от най-куриозните разследвания в историята на американската автомобилна индустрия приключи през юни с разкриване на необичайна престъпна схема.

В продължение на почти три години, от декември 2017, се случвало нещо мистериозно с новите автомобили на General Motors, Ford и Fiat-Chrysler, разпращани към дилърите с влак от Ню Бостън, в щата Мичиган. Колите се качвали на влака, окомплектовани с по два ключа, но пристигали при автотърговците само с един. След продължително разследване транспортната компания CSX успяла да разкрие истината. Ключовете били крадени от неин служител, на име Джейсън Гибс, който после ги продавал през eBay. 41-годишният Гибс успял да задигне общо 1914 ключа и да спечели от тях около 60 570 долара.

Оказало се, че автомобилите пристигат на товарната гара отключени и с двата комплекта ключове в жабката. Гибс отговарял за товаренето им на влака, и просто прибирал единия ключ в джоба.

Измамната схема се разкрила, след като служители на Ford успели да откупят три такива ключа в eBay.  По кодовете да разберат, че са от товарени през Ню Бостън коли. Търговецът в еBay бил Кери Рейн, приятел на Гибс във Facebook, а парите се насочвали към сметка с име scarpone21 – името, под което Гибс се подвизава в Instagram. Оказало се също, че пощенските разходи по изпращането на ключа до купувачите се плащат от кредитната карта на Гибс.

Разследването показало също, че огромната част от продадените от Гибс ключове били купени от един и същи клиент в Калифорния, който после ги препродавал, пак през eBay, на цени между 69 и 160 долара. Полицията все още не знае кои са били крайните купувачи – дали автокрадци, или просто хора, загубили своите ключове.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − fifteen =