Сръбският президент Александър Вучич опроверга обвиненията за „руска следа“ в протестите в Белград, каквито съобщения имаше в редица сръбски медии. Той трябваше да отговаря на въпрос в предаване по телевизия Pink, който се отнасяше до това дали Русия е участвала в организирането на протестите, съобщава агенция ТАСС.

„Нямам доказателства за това“ – посочил Вучич. Въпросът бе зададен във връзка с това, че насрочена за 8 юли среща на Вучич с руския посланик на Сърбия, бе отменена.

„Това стана по технически причини“ – обясни Вучич и побърза да уточни: „Утре ще се срещна с руския посланик“. За шеста поредна вечер пред Скупщината в Белград се събраха стотици граждани, недоволни от управлението на президента Александър Вучич.

Сръбските медии съобщиха и за демонстрации в Крушевац и Ниш, които, за щастие, този път се различаваха от тези пред предходните дни, и в тях нямаше стълкновения.

По-рано руското външно министерство опроверга информации в отделни медии, че зад безредиците в Белград има „руска следа“. „Очевидно авторите на тези писания се опитват да следват добре познатите конспиративни теории на техните спонсори и заради това виждат навсякъде „ръката на Москва“. Подобни внушения имат една единствена цел – да хвърлят сянка върху руско-сръбското партньорство“, се казва в съобщението на руското външно министерство.

Припомняме, че във вторник – 7 юли – Вучич обяви полицейски час в Белград във връзка с пандемията от коронавирус, който трябваше да е в сила от петък вечерта до понеделник сутринта. Сръбските граждани обаче не подкрепиха решението на сръбския лидер и излязоха на улицата. Мирният протест прерасна в опит да се щурмува сградата на парламента.

Стигна се обаче до мащабни сблъсъци между полиция и демонстранти. Още в сряда Вучич отмени решението си, но демонстрантите настояха за смяна и на състава на кризисния щаб, който според тях е силно политизиран. Освен това поискаха и оставките на няколко полицейски началници, отговорни за насилието над демонстранти.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви