Прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас подкрепиха главния прокурор Иван Гешев. С декларация, изпратена до парламентарно представените партии, както и посланици у нас, те заявяват, че върху тях се прави опит за невиждан до този момент политически натиск.

Ето какво пишат още Апелативна прокуратура – Бургас:

Позиция на прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас

Уважаеми дами и господа, с тази позиция ние прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, изразяваме категоричното си несъгласие с упражнения последните дни безпрецедентен политически натиск спрямо Прокуратурата на Република България. Ежедневно наблюдаваме изявления на българския президент насочени срещу главния прокурор г-н Иван Гешев и действията на прокуратурата, а на 11.07.2020 г. президентът поиска оставката на главния прокурор, което бе направено чрез всички медии и пред цялото българско общество.

Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действията на прокуратурата. Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изразявано в качеството му на български държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили. В българската конституция изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически и други странични интереси.

Като държавен глава г-н Радев би трябвало да гради мостове между институциите, а не с поведението си да руши доверието в тях. Припомняме на г-н Радев, че българската прокуратура е институция с повече от 140 годишна история. През всичките тези години тя е била стожер на борбата с престъпността, независимо дали това се е харесвало на един или друг политик.

Изказването на г-н Радев, с което той поиска оставката на българският Главен прокурор, не може да бъде определено по друг начин освен като безпрецедентен опит да бъде нарушена конституционно установената независимост на съдебната власт, в частност на Прокуратурата на Република България.

Всеки от нас, прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, има над 20 годишен стаж като магистрат. През всичките тези години никога не имало толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат. Поради тази причина ние прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас не можем да останем равнодушни към случващото се. Ето защо считаме себе си за длъжни да информираме Вас представителите на български и международни институции за случващото се в демократична България през 2020 година, повече от 13 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз.

В заключение заявяваме, че и за напред ще реагираме остро на всеки опит да бъде накърнена независимостта на Прокуратурата на Република България, независимо дали е осъществен от български президент, български премиер или други политици.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви