Светът е оцелял, защото се е смял. И това не е анекдотична фраза, която има за цел да промотира комедийните изкуства. Това е самата истина. Смехът има определени психо-социални функции, които дават и физически отражения в тялото, всичките от които полезни и здравословни. Колкото повече и по-често се смеете искрено и от сърце, на толкова по-добро здраве ще се радвате. Социалните ви контакти ще се подобрят, а самочувствието ви ще се повиши.

Кои са основните ползи от смеха, които го правят неизменна част от съществуването ни?

Смехът има разсейващи ползи в тежки ситуации

Когато сте преживели трудна ситуация, която ви е предизвикала много стрес, смехът е един много подходящ механизъм, с който да се измъкнете от негативната енергия на момента. Смехът лекува. Търсенето на хумора във всяка ситуация е страхотен начин да се справите с трудни моменти, неудобства, тежки ситуации, да управлявате тревожността си и да се чувствате по-силни в определени ситуации. Изобщо, смехът и хумористичното приемане на нещата от живота, винаги правят предизвикателствата по-леки.

Смехът предизвиква биохимични реакции, които облекчават дискомфорта

Връзката между смеха и реакциите, които отключва в тялото, е тясна и неразривна. Колкото по-бурен и искрен е смехът, толкова повече ендорфини и серотонин, което облекчава безпокойството, тревожността, депресията и помага на мозъка да се справя с критичните и стресови ситуации. Смехът може да помогне дори за облекчаване на болка.

Смехът подобрява здравословното състояние

Смехът увеличава производството на клетки на имунната система, намалява кортизола, виновен за потискането на имунитета във високи дози в дългосрочен план, което прави имунните защити по-добри. Смейте се по-често и от сърце, защото това намалява и кръвното налягане. Антителата срещу различни патогени се увеличават. Смехът е и природен механизъм, имащ антиканцерогенен ефект. Изобщо смехът е здраве и тази фраза не е случайна.

Смехът е социално значим и ви прави привлекателни

Смехът е лепилото, от което се нуждаете, за да се приобщите в социалното си обкръжение. Той ни свързва с другите и ни прави част от общото. Смехът е спойката, която ни прави част от групата, към която искаме да се причислим. Ендорфините, които се отделят в мозъка при смях, ни карат да се чувстваме добре, което се приема добре и от околните. Смехът е и особено ефективен в изграждането на връзки, интимни, приятелски или социални.

Смехът подобрява умствената работа и повишава продуктивността

Смехът създава нови невронни връзки, които подобряват функциите на мозъка, повишават креативността и правят логическото мислене по-добро. Паметта става по-услужлива. Изобщо, колкото повече се смеете, толкова повече кислород получава мозъкът, а това означава по-добро подхранване на тъканите му и подобрени функции.

az-jenata.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

17 − 6 =