След вчерашното развитие на плаж „Росенец“ и заявката за сваляне на охраната на НСО от Доган и Пеевски вече би било много по-трудно на Бойко Борисов да сформира експертен кабинет или да се ползва от подкрепата на ДПС.

Според журналиста Илхан Андай недоверието между двете формации, ГЕРБ и ДПС, вече е по-сериозно. От една страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече не може да се прегърне с ДПС, има нужда да се покаже, че не е зависим от Доган и Пеевски, а и ДПС има нужда да се покаже като опозиция.

Андай разглежда струпването на активисти на ДПС в резиденцията на Ахмед Доган като старт на предизборната кампания. Изводите обаче от акцията не биха били добри. Ахмед Доган работи с изборна аритметика, а мобилизацията от вчера показва, че на следващите избори ДПС биха се колебали между 300 и 300 хиляди и нещо гласа. „Това е крайно недостатъчно и ДПС не биха имали дори и същата парламентарна тежест в следващия парламента“, посочи Илхан Андай. Иначе той оцени акцията „Росенец“ като успешен старт на предизборната кампания за „Да, България“.

Според журналиста реално ситуация за пораждане на етническо напрежение не е имало и в съвремието това би било много трудно. Напрежение е имало само между активистите на Христо Иванов и жандармерията, но не и със депесарите и това се вижда ясно в снимките и видеата от плажуването. И едните, и другите не харесват Бойко Борисов, а и по думите на Андай не е имало инструктаж от страна на Доган да се допуска напрежение.

Грешка са били действията на кмета на Бургас Димитър Николов и неговата поява там на място. Да е мислил ден по-рано и да не е съгласувал протеста на Христо Иванов. Според Илхан Андай личи, че около Бойко Борисов „има дефицит на експертиза“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви