Напрежението ескалира на два пъти
Напрежението ескалира на два пъти

Цялата страна стана свидетел днес на неприятните сцени около летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец. Заради ексцесиите шефът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров дори подаде оставка, но след кратък размисъл в София, тя не беше приета. От МВР дори похвалиха действията на ст. комисар Сотиров и ги определиха като „единственото правилно решение“.

Първоначално полицията се справяше добре с организацията, но след време се появиха и първите пропуски. Това стана заради прекалената близост на искащите достъп до плажа и защитниците на Ахмед Доган. Не стана ясна причината, защо униформените допуснаха близостта на двете групи, които в един момент дори започнаха да скандират едни срещу други. „Мафия!“ и „ДПС!“, бяха основните им възгласи. Допълнително плажуващите бяха изнервени и от това, че малко по-рано единствено симпатизантите на ДПС бяха допускани да преминат през полицейската блокада

Иво Христов се провикна: Напред!
Христо Иванов се провикна: Напред!

Напрежението се повишваше все повече, а при пристигането на Христо Иванов и неговите съратници, то вече беше неконтролируемо. Бившият правосъден министър на няколко пъти извика към протестиращите: „Напред!“, което дори доведе до скъсването на кордона униформени и временния арест Иво Мирчев и на още няколко човека.

Кметът посочва посоката към плажната ивица
Кметът посочва посоката към плажната ивица

Още с пристигането си кметът Димитър Николов даде да се разбере, че иска полицията да пусне протестиращите до плажа. Той дори предложи и път, който се оказа единствен, непреминаващ през частната собственост на Доган. В началото думите му не бяха приети, както и от полицията, която се опасяваше да няма сблъсък между искащите да плажуват и защитниците на почетния председател. Малко след това обаче вече бе ясно, че трябва да се вземе бързо решение за достъпа, след като напрежението можеше да ескалира още повече и да има много ранени.

Кметът Николов лично поведе първата група плажуващи и след около 1-2 км преход той им показа реално единствения възможен път до плажа, който не преминава през сараите. Николов отправи единствено молба към хората да не влизат в имота след загражденията, защото той бил частен, но протестиращите имали право да стигнат до плажа. Той поясни, че община Бургас иска да обособи и път с паркинг по същата линия на прехода, така че желаещите да достигнат до плажа, да не срещнат трудности.

Протестиращи и симпатизанти заедно пяха химна на България
Протестиращи и симпатизанти заедно пяха химна на България

Стотици се стекоха по пътечката, а след това и по скалите, за да достигнат до мястото, където преди дни беше изгонен Христо Иванов, а българското знаме поругано от служители на НСО. На плажната ивица имаше симпатизанти на ДПС, които стояха мирно и се препичаха на слънце. Те посрещната плажуващите с викове: „България!“, на което бе отговорено с аплодисменти. На място имаше и няколко лодки, от които се развяваха български трибагреници.

Вече заедно, протестиращи и симпатизанти, започнаха мирен разговор, в който и двете страни се опитваха да представят своите гледни точки. В един момент дори двете групи започнаха да пеят и химна на България.

Важно е да се отбележи, че сред голямата група протестиращи имаше и групичка от около десетина яки момчета с черни тениски, които явно желаеха ескалация на напрежението на плажната ивица. На няколко пъти те се провикнаха да се щурмуват самите сараи, но тяхното желание бе посрещнато или от мълчание, или с думи, че обстановката трябва да остане мирна.

Екипът на Нова телевизия беше обсипан с обидни думи
Екипът на Нова телевизия беше обсипан с обидни думи

Малко по-късно, същата група, около която гравитираше и един бургаски общински съветник, атакува вербално, а след това и физически екип на Нова телевизия. Те започнаха да заплашват, да бутат в морето и дори да сложат шапка на ДПС на екипа от телевизията. За щастие до по-грозни сцени не се стигна.

Преминаващите симпатизанти на ДПС бяха хулени от събраалата се група протестиращи
Преминаващите симпатизанти на ДПС бяха хулени от събралата се група протестиращи

След кратък престой групата се изтегли обратно към кръстовището, на което все още имаше полицейски кордон. Там грозните сцени също не липсваха. Това стана заради бавното изтегляне на групички симпатизанти на ДПС, които, за да стигнат до автобусите си, трябваше да преминат през протестиращите. Полицията им направи пътека, за да успеят да преминат безпроблемно. Тогава се образува нещо като „пътека на срама“, защото част от обявилите се за плажуващи започна да обсипва подкрепящите с обидни думи, като на моменти дори прелетяха и бутилки с вода. За щастие до по-крайни действия не се стигна.

Малко по-късно групата протестиращи започна да се разотива, а последни останаха симпатизантите на ДПС, които се отправиха обратно към автобусите си.

Бел. ред: „Cui bono?“ (на латински: в превод: „В чия полза?“)

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two + six =