Полицаи пазят достъпа до Росенец
Ролицаи пазят достъпа до Росенец

Кордон от полицаи вече има на парк „Росенец“. Хората на Христо Иванов не се допускат да влязат вътре. Имаизвестно напрежение с органите на властта. Като причина за ограничения достъп се изтъква, че има контра „плажуващи“ от ДПС.

На място са общинските съветници Константин Бачийски и Димитър Найденов, които показаха разрешението на комисар Рачев. Последният лично пое отговорност за това решение. Той обясни пред медиите, че няма да смеси групите.

Комисар Рачев заяви, че няма информациа кога е дадено разрешение на контра протеста на ДПС.

Организираното ходене на плаж до сараите на Доган е насрочено за 11.00 ч. Стана ясно, че някои от хората, които възнамеряват да стигнат там по море, са се отказали, тъй като днес има по-силно вънление.

“ДПС събира голяма маса свои активисти с автобуси към летния сарай и явно също ще организира провокативно контра-събитие. В последните дни е издигната незаконна ограда, срещу която пускаме жалба. След провокацията на НСО с опита да спрат навигацията и цялостното поведение на службата в последните дни, е ясно, че тя ще действа като военно крило на ДПС днес.”

Въпреки многократните му опити да получи съдействие от страна на полицията и местната власт в Бургас, те са отказали да се ангажират с организирането на кордон, не са дали информация за планираната разстановка на място и не са определили път за преминаване на хората покрай сарая.

“Не бих се изненадал да има провокатори и различни провокационни действия от страна на НСО и ДПС. Сараите винаги са използвали етническото напрежение като своя легитимация.” – допълни Иванов и призова гражданите, решили да посетят Росенец да не се поддават на провокации и да не се въвличат в агресивни действия.

“Не бива да им дадем възможност да успеят с планираната си провокация да разиграват “етническата карта”! Отиваме на Росенец като свободни граждани. Независимо от произхода си, всички нормални хора искат правила и законност. България е една за всички!”

Освен това Христо Иванов осъди полицейското насилие срещу протестиращите вчера и настоя за моменталното изясняване на състоянието на всички задържани и тяхното освобождаване, както и за проверка на поведението на полицаите и наказание за онези, използвали сила извън законовите предели.

“Очевидно е, че управляващите от ГЕРБ и ДПС са решили да използват провокации и насилие, за да удържат властта си. Вчера Борисов организира контра манифестация в провокативна близост до протестиращите.” – коментира лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България”.

Пълното изказване на Христо Иванов ще намерите ТУК

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви