Арест на Иво Мирчев
Арест на Иво Мирчев

Кметът Димитър Николов, който разговаря с групата на Христо Иванов пред сградата на община Бургас, отиде заедно с тях при протестиращите в парк Росенец.

Полицеският кордон все още не допуска хората до сараите на Доган. Има напрежение между протестиращите и полицията. С викове „Мафия“ хората се опитват да пробият кордона.

Полицията събори на земята Иво Мирчев от „Да, България“ и му сложи белезници. Христо Иванов не получи отговор защо Мирчев е отведен.

За кратко беше задържан и млад човек, който се опита да пробие кордона. Но при намеса на медиите, той беше освободен.

Между протестиращите и екскурзиантите на ДПС има полицейски коли и жандармерия. Хората твърдят, че са отишли да пият кафе с почетния си председател и са на екскурзия.

Кметът обясни, че има разрешение за протеста. Той не знае за друго такова за хората от ДПС.

Пред полицейския кордон Николов отново подчерта, че е разговарял с шефа на ОСМВР-Бургас комисар Сотиров, от когото е научил за втория протест. Самият Сотиров дойде също на място и каза, че има разрешение за два протеста.

Стана ясно, че първо е подадено уведомление от протестиращите за точен час, а после от ДПС – без начален час на протеста. Посрещнаха го с викове „Мишка“, като мнозинството заяви, че вчера полицейският шеф е излъгал, че няма друг протест.

„Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и лично негово е решението да не се допускат други протестиращи“, подчерта отново кметът.

Няколко часа полицаите не пускаха протестиращите. В същото време незнайно защо лидерът на ДПС Мустафа  Карадайъ и евродепутатът Илхан Кючук ръководят „туристите“.

Междувременно се увеличават групите пристигащи както по суша, така и по вода. Голям катамаран се опита да акостира на пристанището в района, но привърженици на ДПС избутаха плавателния съд обратно. Чуха се викове от протестиращи: „Позор! Няма частно пристанище“.

Собственикът на имота не позволява там да акостират плавателни съдове, заявяват симпатизантите на ДПС.

Междувременно се наложи и намеса на жандармерията, която в момента държи представителите на двете групи протестиращи на разстояние.

Граждани твърдят, че лично лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е попречил на лодка да акостира на пристанището. Според потърпевшите има проблем с плавателния съд, за който са съобщили, но са ги „оставили във водата, за да се удавят“.

Шефът на ОДМВР-Бургас комисар Сотиров /на снимката вляво с бялата риза/ след разговор с кмета и по предложение на общинския съветник Константин Бачийски, взе решение да оттегли полицейския кордон встрани. По заобиколен път , в групи по няколко души, протестиращите вече се допускат до плажа.

Напрежението все още не е затихнало.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 + 15 =