Протести в Сърбия
Протести в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде заден ход от плановете си да постави отново Белград под карантина тази седмица, но това не спря хората да използват пиротехника и да хвърлят камъни, докато опитват да нахлуят в сградата на парламента.

Полицията в Белград използва днес сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу въвеждането на ограничителни мерки за борба с коронавируса, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС

Няколко души бяха ранени при сблъсъци пред парламента снощи, включително някои от опозиционните лидери.

Протестът започна към 18 часа местно време и отначало всичко беше спокойно, но малко след 20 часа групи младежи започнаха да хвърлят бутилки и пиротехнически средства срещу полицията. Полицията отговори със сълзотворен газ.

Според местна телевизия, по време на протест в Нови Сад, групи млади хора са счупили прозорци на административна сграда. Преди това протестиращи са разбили витрини в клон на управляващата Сръбска прогресивна партия в Ниш.

Протестиращи влязоха в схватка с полицията и се опитаха да влязат в парламента в Белград, след като Вучич обяви, че през уикенда ще бъде въведен полицейски час.

Междувременно президентът на Сърбия призова гражданите да не се събират на протести, за да не се заразят с коронавирус. Според Александър Вучич протестите са били организирани с политическа цел, като дори разузнаването на някои държави помогнало. Президентът не каза за кои държави говори.

Протести в Сърбия
Протести в Сърбия

Недоволството избухна след обявяването на план за нов полицейски час заради пандемията.

Сърбия регистрира над 350 новозаразени за един ден и общо над 16 000. След протестите Вучич каза, че ще посъветва здравните власти да няма полицейски час.

„Граждани на Сърбия, бъдете спокойни, бъдете мирни, няма да има нестабилност и хаос в нашата страна. Тези, които мислят, че с насилие ще решат нещата, ще бъдат изправени пред закона. Моля ви да не се събирате на големи групи, за да избегнем тази ужасна зараза. Мисля, че днес беше вторият най-лош ден изобщо, с 357 положителни проби от 8600 направени”, каза той.

Дарик

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви