Граничарите ни по време на последното дело в Бургас
Граничарите ни по време на последното дело в Бургас

В турския наказателен съд в Кърларели ще се проведе четвърто заседание по делото срещу четиримата български гранични полицаи, съобщи БНР-Бургас. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена поради небрежност, според обвинителния акт.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008-а година.

Очаква се на днешното съдебно заседание разглеждането на делото да започне по същество. Повдигнатите обвинения срещу бившия граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков са за причиняването на смърт на турски рибар поради небрежност, както и за леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Нова молба за прекратяване на делото е внесъл Джошкун Молла – турският адвокат, който защитава правата на българските граничари.

Ще се иска прекратяване от наша страна, защото това деяние в България не е престъпление. Очаква се турският наказателен съд да се произнесе по внесената молба от адвокат Молла, а по неговите думи, съдът ще иска да чуе и становището на прокуратурата по делото.

В България разследването на случая беше прекратено от военната прокуратура заради липса на извършено престъпление, а инцидентът беше определен като нещастен случай.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × one =