На 10.07.2020 г. от 17.30 ч. в музейна експозиция „Свети Никола“ ще бъде открита гостуваща изложба на Общински исторически музей Средец – „Римски некропол на римска колония Деултум“.

Обектът плосък римски некропол е локализиран през 2013 г. при изкопни дейности за изграждане на нов завод на фирма „Алтест“ ЕООД в местността Недялкови каби в землището на село Дебелт.

Той е разкрит в резултат на спасителни археологически разкопки, проведени през 2013 и 2017 г. финансирани от инвеститора на новостроящия се завод. Некрополът е разположен на южния бряг на река Средецка върху малък хълм, слабо доминиращ над околния терен.

Некрополът е с два периода на датиране през Римската епоха – от края на I до първата половина на III век и Средновековие – IX–X в.

Некрополът на Деултум представя богата картина на различни гробни съоръжения и ритуали, отразяващи социалния статус на погребаните. Изследвани са 253 гробни съоръжения, от които 198 са свързани с римската колония Деултум. В изложбата е представен погребален инвентар от керамични и стъклени изделия за периода II-III в., земеделски сечива от бронз, риболовни принадлежности, свързани с един от поминъците на населението на римска колония Деултум, женски накити от стъклена паста и колекция от бронзови монети на Фаустина Млада и император Хадриан.

Изложбата се организира под патронажа на Община Созопол.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви