ГКПП Кулата-Промахон
ГКПП Кулата-Промахон

Гръцките здравни власти увеличават тестовете за новия коронавирус на граничния пункт „Промахон“ на гръцко-българската граница, който служи като основен вход за пътуващите от Балканите

От днес освен паспортът и задължителната декларация с QR код, се правят PCR тестове на всички пристигащи през този контролно-пропускателен пункт. След направения тест продължават своето пътуване, но при установена положителна проба на пътник, влязъл в Гърция, той се открива според информацията подадена в QR кодът и му се налага карантина.

Решението за провеждане на повече тестове на пътници, влизащи в южната ни съседка по шосе, идва след като 36 души са дали положителни проби на границата в понеделник и още 17 във вторник, което предизвиква опасения от наплив от привнесени случаи с Covid-19

Според официалните данни, 103 от общо 183 потвърдени случая на коронавирус в Гърция между 1 и 7 юли, са регистрирани при пътници, идващи от чужбина. Това е рязък контраст с предишния период – от началото на блокирането до края на юни, когато само 22.5% от случаите са били свързани с пътуване в чужбина.

Все повече държави въвеждат някакъв тип мерки срещу българите, желаещи да влязат на тяхна територия. Справка в портала Re-open EU, поддържан от Европейската комисия, показва, че почти половината страни членки имат някакви ограничения за пристигащи българи.

Министерството на здравеопазването на Литва обнови списъка със страните с неблагоприятна коронавирусна ситуация, който влиза в сила от днес, 9 юли.

За неблагоприятни се смятат държави, в които през последните 14 дни са регистрирани повече от 25 нови случая на заразяване на 100 000 жители.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × 1 =