Ананиев
Ананиев оправи здравето, захваща се с финансите

На видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, след обсъждане на актуалната обстановка с COVID-19, докладвана от здравния министър Кирил Ананиев, се взе решение да се върнат част от противоепидемичните мерки.

1. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито ще се провеждат без публика

2. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито. А на открито се допуска при заетост на местата до 50% от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м и другите изисквания.

3. Не се разрешават също групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и на закрито – сватби, кръщенета и др., а присъстващите да са на дистанция от 1.5м

4. Държавните органи да засилят контрола в рамките на компетенциите им

Това беше съобщено на извънредна пресконференция от здравния министър Кирил Ананиев.  Заповедите ще бъдат оформени до края на деня, добави той.

След редовна среща на премиера с НОЩ, на която е разгледана епидемичната обстановка в страната е проведена онлайн среща с областните управители встраната, съобщи още Ананиев.

Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на областните управители стана ясно още, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

На нея са дадени правомощия областните управители сами да предприемат допълнителни мерки за ограничаване на К-19.

За съжаление анализът за последните дни сочи преминаване на критичната точка от 200 души. През следващите дни не се очаква спад на новозаразените.

Мерките остават в сила до второ нареждане. Заповедта влиза в сила от нула часа на 10.07.

/Бел. ред./Не може да не направи впечатление поредно противоречие в предстоящите заповеди. От една страна се допуска заетост в нощните заведения на открито до 50% от капацитета им /т.2/, а в същото време се забраняват групови празненства с над 30 души на открито и закрито /т.3/. Двойният стандарт едва ли би се приел добре от обществеността.

Заседание на НОЩ с премиера
Заседание на НОЩ с премиера

Премиерът даде разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия. „Така или иначе трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, категоричен бе министър-председателят.

По време на срещата премиерът изрази увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. Положителен факт е и че броят на оздравелите от новия вирус се увеличава.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви